De stekjes zijn nu ongeveer 15 cm hoog en groot genoeg om geplant te worden.
De stekjes zijn nu ongeveer 15 cm hoog en groot genoeg om geplant te worden. Connie Sinteur

Ophaaldag Waalre100-zonnebloemen

Algemeen 683 keer gelezen

WAALRE - De leden van de Volkstuinenvereniging Aalst lanceerde in april hun plan om 1100 zonnebloemen op te kweken en die later uit te delen aan de Waalrenaren.  De zonnebloemen kunnen in de tuin geplant worden en zo zet de vereniging ‘Waalre in het zonnetje’. 

De zonnebloemen zijn nu groot genoeg gegroeid om uitgedeeld te worden en dit gaat dan ook gebeuren op zondag 4 juni tussen 12.00 en 14.00 uur. 
De ophaallocatie is het complex van de Volkstuinen vereniging Aalst aan de Achterendsestraat in Aalst-Waalre.

Het idee

Er groeit van alles in de volkstuintjes en de leden delen dat graag met elkaar. De een heeft veel bieten, de ander koolrabi of prei. Niet alleen groenten worden gedeeld, ook stekjes en zaden die over zijn. Dat bracht Sakira Lanting Thuring op het idee om zonnebloemen te zaaien en daarmee groots uit te pakken. “Alle leden zaaien zonnebloemen in potjes en van de Pimpernel krijgen we de potgrond met korting. We kweken de stekjes op tot ongeveer 15 centimeter, dan zijn ze lang en sterk genoeg om te verpotten. Eind mei of begin juni zetten we halverwege de volkstuintjes een stand neer waar belangstellenden een potje met zonnebloemplantje kunnen komen ophalen. Het is de bedoeling dat je het plantje bij voorkeur in de voortuin zet en daar verder door laat groeien. Zonnebloemen doen het goed op onze zandgrond. Geef ze op tijd ondersteuning want ze worden erg groot, maar hebben niet veel water nodig. Speciaal voor de gasten van Zonnebloem Aalst en Zonnebloem Waalre kweken we honderd zonnebloemen van een kleiner soort bloem, die ze op het balkon of binnen op de vensterbank kunnen zetten.”

Jack Geenen is trots op de volkstuintjes, het is een heel open gebied en onderdeel van het wandelgebied. “De mensen hebben niet alleen een tuintje om er van te eten, maar ook omdat ze het leuk vinden om te tuinieren. Het hoeft geen zwaar werk te zijn. Steeds meer vrouwen werken in de volkstuintjes. Vroeger werd de grond ieder jaar omgespit, maar de inzichten zijn veranderd. Door niet meer te spitten, houdt de bodem de voedingsstoffen langer vast, verbetert de structuur en krijg je meer humus.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant