Paul Vrenken, nu nog in winters Nederland
Paul Vrenken, nu nog in winters Nederland Connie Sinteur

Paul Vrenken vertrekt met gezin naar Spanje

Algemeen 467 keer gelezen

WAALRE - Paul Vrenken was altijd al avontuurlijk ingesteld. Als twintiger trok hij backpackend twee jaar door Zuid Amerika. Daar leerde hij vloeiend Spaans spreken. Hij raakte geïnteresseerd in yoga, en maakte kennis met blinde en slechtziende masseurs. Vrenken wilde daar een opleiding voor ontwikkelen. 

Door Wilma Stofmeel

Weer terug in Nederland werkte Vrenken als kwaliteitsmanager bij Ergon, maar hij droomde er altijd van zich in Spanje te kunnen vestigen met het geven van yogalessen en blinden- of slechtzienden tot masseur op te leiden. De belangstelling voor zijn yogalessen groeiden zodanig dat hij er van kon leven. Nu is het zover dat hij zijn droom waar kan maken; in februari emigreert Vrenken met zijn vrouw Debby en zoontje Ravi naar Spanje.

Suriname

Paul Vrenken kwam in Suriname voor het eerst in aanraking met een blinde masseur. Terug in Nederland zette hij samen met Tirza Bottema, Blindenmassage Nederland op. Zij was in Thailand in aanraking gekomen met goede blinde masseurs. Paul Vrenken: “De tastzin van een blinde is veel beter dan van een ziende. Ze voelen intuïtief beter waar het probleem zit. In Nederland kenden ze dit beroep nog niet.Ik heb voor Nederland een opleiding ontwikkeld. Daarvoor moet je heel ander lesmateriaal gebruiken, omdat je niet met afbeeldingen kunt werken. Ik geef de opleiding één op één en doe dat aan huis. Dat ga ik in Spanje ook opzetten. Dan wordt het een opleiding van twee weken. Naast ons huis is een gastenverblijf waar de studenten kunnen verblijven en waar mensen ook kunnen verblijven om bijvoorbeeld yoga, meditaties en mantra zingen mee te maken.”

Brede ontwikkeling

Paul Vrenken heeft zich op het gebied van yoga breed ontwikkeld. “Ik heb in de jaren negentig in het eerste van Brabantia gevoetbald en masseerde en begeleidde meerdere voetbalteam. Yoga is allang niet meer ‘geitenwollen sokken-gedoe’. Zo gaf ik bij PSV en bij FC den Bosch les. De spelers kijken wat ze er mee kunnen. Het brengt ze balans en rust. In Spanje wil ik in de zomer een trainingskampje opzetten, met een beperkt aantal veelbelovende spelers. Naast ons huis is een hele grote parkeerplaats waar we een trainingsveld van willen maken. Daarover ben ik met FC Eindhoven in gesprek. Samen met een team van docenten uit het basis onderwijs heb ik een handboek geschreven voor basisscholen en bedrijven hoe het kinderyogabordspel toe te passen. Het boek is door kinderyogadocenten, basisschool- en BSO leerkrachten in de praktijk uitgeprobeerd.”

Opknappen gastenverblijf

“Er hoeft niet veel aan ons huis te gebeuren alleen het gastenverblijf is wat verouderd, dat gaan we in fases opknappen. Ravi en Debby hebben ondertussen Spaanse les. Ravi gaat gewoon naar de basisschool waar wij wonen en op voetbal, zo leert hij de taal sneller. Debby wil er rustig inkomen en werken als gastvrouw en misschien bij kinderopvang. Er wonen veel Nederlanders in die omgeving. In Walik waren we de eigenaars van een voedselbos en we willen in Valencia een Spaans voedselbos opzetten. Rond het huis hebben we met 6500 m2 ruimte genoeg. Er moet een irrigatiesysteem worden aangelegd, want het is er erg droog. Dan planten we bananenbomen, perzikbomen en kweken Valencia sinaasappels. We krijgen veel hulp van vrienden. Toen ik mijn grote dochters, uit een eerder huwelijk, vertelde van ons plan om ons in Valencia te settelen zeiden ze: ‘we begrijpen het, volg je hart, papa’.”

Het kinderyogabordspel is te bestellen via: Debby@kinderyogabordspel.nl. Op de hoogte blijven? Kijk op: www.facebook.com/paul.vrenken

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant