De fossiele brandstoffen raken op en de wereld moet overstappen naar andere vormen van energie, maar hoe?
De fossiele brandstoffen raken op en de wereld moet overstappen naar andere vormen van energie, maar hoe? Shutterstock

Dialoogmiddag over energietransitie

Algemeen 477 keer gelezen

WAALRE - Zondag 13 november is in de Agnus Dei-kerk Waalre een dialoogmiddag, waarin de deelnemers een beter beeld krijgen van het complexe thema ‘energietransitie’. Deze middag is georganiseerd door de Bibliotheek Waalre, Volksuniversiteit Waalre, burgerinitiatief Waalre in Dialoog en de Agnus Dei-kerk.

Misschien staan we wel voor de grootste opgave waar de wereld ooit voor heeft gestaan. De energietransitie is de overgang van een energiesysteem gebaseerd op fossiele energiebronnen (kolen, olie en gas) naar een energiesysteem gebaseerd op duurzame en CO2-neutrale energiebronnen (zon, wind en water).

Talloze vragen

Rondom energietransitie en de (on)mogelijkheden voor de energievoorziening spelen talloze vragen. Wat zijn de doelen van het klimaatakkoord voor 2050? Voor welke strategie is gekozen? Wie heeft de leiding over deze transitie? Welke tegengeluiden zijn er? Wat betekent dit voor u? Is het niet veel eenvoudiger als we met zijn allen minder zouden consumeren? Moet je nu wel of niet die zonnepanelen aanschaffen? Welke subsidies zijn er? Hoe isoleer je je huis optimaal? Ik hoor zoveel verschillende geluiden, naar wie moet ik nu luisteren? Tijdens de dialoogmiddag komen dergelijke vragen aan bod en worden ze vanuit verschillende kanten beschenen.

Zonder fossiele brandstoffen?

De dialoogmiddag start met een inleiding van David Smeulders, hoogleraar Energietechnologie in Eindhoven. Hij legt in het kort uit waarom de energietransitie belangrijk is. 
Vervolgens behandelt auteur en wetenschapper Metske Steensma de vraag: ‘Zijn we in het jaar 2050 klaar voor een energievoorziening vrijwel zonder fossiele brandstoffen’? Hij gaat in op de schaalgrootte van het probleem, de klimaatakkoorden en effectieve technieken om energie te winnen in Nederland.

Verschillende visies

Een belangrijk onderdeel van de middag is een dialoog met panel en bezoekers. In het panel zit in ieder geval Maarten van Andel, consultant duurzame energieopwekking. De namen van de overige panelleden worden later bekend. De panelleden gaan onder leiding van een gespreksleider met elkaar én met de bezoekers in een respectvol en kritisch dialoog. 

Lezingen Platform

Deze bijeenkomst is georganiseerd door Lezingen Platform. Dit is een nieuw samenwerkings-initiatief bestaande uit diverse organisatie uit Waalre, waaronder de Bibliotheek Waalre, Volksuniversiteit Waalre, burgerinitiatief Waalre in Dialoog en de Agnus Dei-kerk. Deze organisaties vinden elkaar in het delen van informatie over en bespreekbaar maken van relevante sociaal-maatschappelijke onderwerpen. 

Praktische informatie

De dialoogmiddag ‘De (on)mogelijkheden voor onze energievoorziening in 2050’ is op zondag 13 november in de Agnus Dei-kerk, Koningin Julianalaan 12. De zaal is om 14.30 uur open en het programma is van 15.00 tot 17.00 uur. Na afloop is er de gelegenheid om te blijven voor een drankje. Boekhandel Van Piere is aanwezig met een selectie relevante boeken.

Entree bedraagt 7,50 euro. De middag is ook via livestream te volgen, de kosten zijn dan 5 euro. Aanmelden kan via de website van de bibliotheek:

www.bibliotheekeindhoven.nl/programma

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant