Bewaar de originele verpakking voor het oude vet en lever het zo in. (Foto: Beeldveld Fotografie)
Bewaar de originele verpakking voor het oude vet en lever het zo in. (Foto: Beeldveld Fotografie)

Geen frituurvet in het riool

Algemeen 1.074 keer gelezen

REGIO - Veel mensen bakken in de laatste week van het jaar zelf oliebollen. Maar waar laat je dat oude frituurvet? 

Spoel oud frituurvet niet door de gootsteen of wc, maar lever het gescheiden in. Giet het terug in een pak of fles. Zo raakt  gootsteen of wc niet verstopt en voorkom je storingen op de rioolwaterzuivering. Grote klonten vet, vastgekoekt aan de wanden van het riool en aan de pompen in de rioolgemalen. Zie je het beeld al voor je? In de riolen en rioolgemalen levert frituurvet heel wat problemen op. En ook op de rioolwaterzuiveringen is dat het geval.

Verstopt

De riolering, rioolgemalen en zuiveringsinstallaties kunnen door het vet verstopt raken. Daarom moet het verwijderd worden. Het vet wordt kapot gespoten en opgezogen. Dat is een vies en intensief klusje. Het vormt namelijk een dikke drijflaag die moeilijk kapot te krijgen is. Bij een groot rioolgemaal zijn hier vier mensen met een zuigwagen en een spuitwagen twee dagen mee bezig. Het kost dus aardig wat euro’s. 

Oud frituurvet

Spoel oud frituurvet niet door de gootsteen of wc. Het riool is geen vuilnisbak waarin je van alles kunt dumpen. Verwijder olie en vet uit koekenpannen en frituurpannen heel handig met een stukje keukenpapier. Gooi het keukenpapier daarna in de afvalbak. Giet vloeibaar frituurvet terug in een pak of fles. Tip: bewaar hiervoor de originele verpakking. Breng deze daarna naar de milieustraat of een inleverpunt. Bij veel supermarkten staan bakken, waarin je je fles met oud frituurvet kwijt kunt. Het vet wordt dan bijvoorbeeld weer gebruikt voor groene energie.

Waalre

In Waalre staat onder andere een gele container voor het inleveren van frituurvet bij RKVV Waalre en volgens onderstaande website ook bij DVS Voetbal aan de Sophiastraat en bij de WLTV aan de Meester Slootsweg.  

www.frituurvetrecyclehet.nl/waar-inleveren/

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant