De Agnus Dei-kerk in Waalre is woensdagavond 14 juli het decor van een debat over 'Tegenkracht.
De Agnus Dei-kerk in Waalre is woensdagavond 14 juli het decor van een debat over 'Tegenkracht.

Debat over het effect van tegenkracht

Algemeen 383 keer gelezen

WAALRE - De Agnus Dei-kerk in Waalre is woensdagavond 14 juli het decor van een debat over ‘Tegenkracht’. De organisatie Waalre in Dialoog neemt de volgende vraag onder de loep: ‘Wat is de rol en het effect van tegenkracht in de huidige tijd?

Deze vraag wordt vanuit historisch, economisch én persoonlijk perspectief onder de loep genomen. Meeluisteren en spreken in de Agnus Dei-kerk kan live of via livestream. In samenwerking met de bibliotheek Waalre, Volksuniversiteit Waalre en boekhandel Van Piere gaat Waalre in Dialoog 14 juli in op het thema ‘Tegenkracht’. Op 14 juli 1789 werd in Parijs de Bastille-gevangenis bestormd, het startpunt van de Franse Revolutie, de opstand tegen de monarchie. Het was een moment in de geschiedenis dat de kracht van ‘tegenkracht’ zichtbaar werd. Vandaag de dag zijn thema’s als ‘vertrouwen in de politiek’, ‘kloof tussen burger en politiek’ en ‘verschillende waarheden’ behoorlijk actueel. 

Programma

Kunsthistorica Erna Charbon start deze bijeenkomst met een introductie over hoe tegenkracht destijds in Frankrijk heeft geleid tot een revolutie. En ook, wat er mis ging in de dialoog met elkaar. Vervolgens is het woord aan Godelieve Spaas. Spaas is sinds 2018 lector nieuwe economie bij Avans Hogeschool. Zij doet vanuit een antropologisch perspectief onderzoek naar economische principes en vormen van ondernemen die zorgen voor de aarde en al haar bewoners. Zij onderzoekt wat aan het ontstaan is (vernieuwende praktijken) of zou kunnen ontstaan. Spaas maakt grote dilemma’s en veranderingen persoonlijk en aanraakbaar.

Panel van Waalrenaren

Tot slot gaat een panel met Waalrenaren onder leiding van Spaas de dialoog aan. Wat zijn de eigen ervaringen met het thema, hebben deze ervaringen gezorgd voor een verandering of transitie, welke weerstand hebben ze moeten overwinnen? In het panel zitten: Hans Martin Don (Directeur Leger des Heils Zuid-Nederland, oud-wethouder Eindhoven, oud-lid Eerste Kamer). Frans Franssen (voormalig voetbaltrainer en docent fysieke en mentale vaardigheden politie, voorzitter gemeenschapscentrum De Pracht). Ferdinand Borger (Predikant Agnus Dei-kerk en schrijver van het boek Hemelse Oorden). Ine Mols (onderzoekster Sustainable Strategy & Innovation bij Avans Hogeschool). Erik Boers (filosoof, auteur ‘de vrije ruimte’, gespreksbegeleider, organisator Socratisch café Eindhoven). Er is ruimte voor het publiek om vragen te stellen. Boekhandel Van Piere is deze avond aanwezig met een selectie boeken die aansluiten bij het thema. 

Waalre in Dialoog

Waalre in Dialoog is een burgerinitiatief om de Waalrenaren te betrekken bij maatschappelijke, Waalre-brede thema’s. Via maatschappelijke projecten en bijeenkomsten wil Waalre in Dialoog geïnteresseerden in de gelegenheid stellen informatie in te winnen en te delen. 

‘Vandaag de dag zijn thema’s als ‘vertrouwen in de politiek’, ‘kloof tussen burger en politiek’ en ‘verschillende waarheden’ zeer actueel’

Praktische informatie

Waalre in Dialoog: tegenkracht is op woensdag 14 juli van 19.30 uur tot 22.00 uur in de Agnus Dei-kerk, Koningin Julianalaan 12 in Waalre. De avond is ook via livestream vanuit huis te volgen. Entree is 10 euro om live aanwezig te zijn en 2,50 euro voor de livestream. Aanmelden kan via de volgende website:

www.bibliotheekeindhoven.nl/programma

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant