De nieuwe voorleeskampioen is Cecile Hugenholtz
De nieuwe voorleeskampioen is Cecile Hugenholtz

Cecile is Voorleeskampioen van Waalre

Algemeen 112 keer gelezen

Waalre - Door de coronamaatregelen ziet de Nationale Voorleeswedstrijd er dit jaar anders uit dan voorgaande jaren. Maar het was zeker niet minder spannend. Online namen de vier winnaars van de voorrondes het tegen elkaar op. Maandag 1 maart ging de jury al videobellend in beraad. En de winnaar is….Cecile Hugenholtz van BS De Meent.

De andere finalisten waren Imke Kersten van De Christoffelschool, Juul Sevenhoven van De Drijfveer en Sylvie van Hek van De Wilderen.

De finalisten hebben allemaal een filmpje ingestuurd waarin ze een fragment voorlezen. De jury heeft de filmpjes bekeken en beoordeeld op punten als inlevingsvermogen, intonatie en originaliteit van het gekozen fragment. De jury bestond uit Margot Lasance (programmamaker de Bibliotheek Waalre), Mieke van Baalen (taalvrijwilliger de Bibliotheek Waalre) en Liesbeth Sjouw (wethouder gemeente Waalre).

Cecile las een fragment voor uit Verdriet met mayonaise van Carry Slee. Waarom de jury Cecile aanwees als winnaar? Wethouder Sjouw: “Cecile, wat heb je het mooi gedaan. Je intonatie was heel goed, heel natuurlijk en rustig. De andere kinderen heb je enthousiast gemaakt voor het boek dat je gekozen hebt.”

Het doel

De Nationale Voorleeswedstrijd is een initiatief van Stichting Lezen, in samenwerking met de bibliotheken. Onderliggend doel is om (voor)lezen bij basisschoolleerlingen te stimuleren. Lezen en voorlezen heeft een positief effect op de woordenschat, maar ook op de sociaal-emotionele ontwikkeling van het kind. Bovendien is de Nationale Voorleeswedstrijd een goed middel om het ‘lezen-is-leuk virus’ te verspreiden.

De voorlezers van de deelnemende basisscholen lezen eerst binnen de eigen school voor, waarna er een schoolkampioen gekozen wordt. Deze schoolkampioenen nemen het vervolgens tegen elkaar op – normaliter tijdens meerder live rondes, aangemoedigd door de klassen. Dit jaar ging het via opgenomen filmpjes.

Op naar de finale

De provinciale halve finale is op 27 maart, online. Dan neemt Cecile het op tegen de andere regionale winnaars. Als Cecile de jury voor zich weet te winnen, mag ze 14 april naar de provinciale finale en mogelijk naar de landelijke finale op 26 mei.

Uit de krant