De clientenraad: v.l.n.r.: Adrie vd Broecke, Theo van den Bergh (voorzitter) en Marie Jose Becker.
De clientenraad: v.l.n.r.: Adrie vd Broecke, Theo van den Bergh (voorzitter) en Marie Jose Becker.

In de SLIMme wijk denkt de cliëntenraad mee

Algemeen 214 keer gelezen

WAALRE -  In Waalre wordt er een Slimme wijk ontwikkeld door Woningcorporatie Wooninc., ouderenzorgorganisatie Oktober, de gemeente Waalre en de Technische Universiteit Eindhoven. Naast de herinrichting van de buitenruimte, worden de woongebouwen gerenoveerd en wordt er een nieuw verpleeghuis gebouwd op de plaats waar ’t Laar stond. 

Deze Slimme Wijk wordt een Sociale, Leefbare, Innovatieve en Mensgerichte wijk aan de Malvalaan. Samen met onder andere bewoners van het gebied, de wijk Voldijn én de cliëntenraad van verpleeghuis De Hoevenakkers –’t Laar wordt er gekeken hoe de wijk er het beste uit kan komen te zien.  

Ontmoetingen stimuleren

Samen met de onderzoekers boog de cliëntenraad zich onder andere over de vraag: ‘Hoe kunnen we sociale interactie tussen bewoners van het verpleeghuis en buurtbewoners faciliteren’? 
De cliëntenraad vertelde dat zij het erg belangrijk vindt dat ‘gewone senioren’ en senioren met dementie elkaar ontmoeten in de wijk. Dit geldt ook voor de wijkbewoners; de ruimte rondom het Malvalaan-gebied is voor iedereen. Hierdoor kan er een inclusieve en sociale wijk ontstaan waar de mensen elkaar kennen en een praatje kan maken.
Voorzitter Theo van den Bergh ondersteunt dit: “Het parkje en de wijk moeten zo worden aangelegd dat mensen elkaar vanzelf tegenkomen. Mederaadslid Adrie van den Broecke vult aan “Met zitjes en bankjes, want dat bevordert sociale contacten. Ook is het belangrijk dat senioren met dementie veilig een rondje door het park kunnen lopen.”

Ondersteuning

Voor dat laatste zijn er verschillende ondersteuningsmiddelen mogelijk bijvoorbeeld door het inzetten van een ‘digitaal hek’, waardoor senioren met dementie op een veilige manier vrij door de wijk kunnen lopen, zonder dat er gevaarlijke situaties ontstaan. Of de inzet van slimme verlichting om senioren met dementie te helpen om de weg te vinden. Welke oplossingen uiteindelijk in de wijk worden toegepast, is afhankelijk van de keuzes die de samenwerkende partijen hierin maken en de reacties van buurtbewoners en de cliëntenraad. 
In de komende periode zal de cliëntenraad betrokken blijven bij het onderzoek voor de Slimme Wijk. Zoals raadslid Marie-Jose Becker aangeeft: “Wij zetten ons in voor goede zorg, fijn en veilig wonen en het welzijn van de bewoners. Kwaliteit van leven, daar gaan we samen voor. Wie met ons mee wil doen is van harte welkom.”

De SLIMme wijk

Om de SLIMme wijk te ondersteunen en om te profiteren van wetenschappelijke ontwikkelingen is de Technische Universiteit Eindhoven bij het vernieuwingstraject betrokken. Het idee is om aan de Malvalaan in Waalre, praktijk en onderzoek samen te brengen. Het wordt een plek waar (technische) innovaties worden getest en worden omgezet naar realistische (ontwerp)oplossingen; dit alles in het voordeel van de bewoners van de woongebouwen aan de Malvalaan en de omwonenden in de wijk Voldijn.

Meer informatie

Wie in contact wil komen met de cliëntenraad Hoevenakkers – ’t Laar kan een mail sturen naar: Clientenraden@zorginoktober.nl.

Wilt u meer informatie over het onderzoek of eventueel alsnog aanmelden (wat mogelijk is) kan terecht op de speciale website: 

www.slimmewijkwaalre.nl

Uit de krant