Het organisatiecomité voor het 60-jarig bestaan van links naar rechts: Thieu, Ida en Thieu in de speeltuin aan de Eikenlaan 11 in Waalre.
Het organisatiecomité voor het 60-jarig bestaan van links naar rechts: Thieu, Ida en Thieu in de speeltuin aan de Eikenlaan 11 in Waalre.

De Klimbim viert 60e verjaardag

Algemeen 240 keer gelezen

WAALRE - In het weekend van 14 en 15 mei 2022 bestaat Speeltuin De Klimbim officieel 60 jaar. Een heel bijzonder moment waar ze samen met alle kinderen uit Waalre en omstreken extra aandacht aan willen besteden. 

Gedurende het hele seizoen zijn daarom in de speeltuin extra activiteiten waarvan er veel in het weekend van 14 en 15 mei voorbij komen. 
Zaterdag 14 mei is poppenkast Pluim te gast die een aantal keren optreedt, er is een ballonnenclown en voor iedereen is er popcorn.
Zondag 15 mei geeft de jeugd van Harmonie Juliana een concert en is er popcorn voor iedereen.

Meer activiteiten

Gedurende het verdere seizoen zijn de volgende activiteiten gepland:
Woensdag 8 juni Nationale Buitenspeeldag door Albert Heijn;
Woensdag 22 juni van 14.00-15.30 knutselen met de Creakids;
Zondag 3 juli, fotospeurtocht in de Klimbim, Juffrouw Tetterdetet en schminkers georganiseerd door CV de Torentutters;
In september komt Poppenkast Pluim nog een keer;
Woensdag 26 oktober van 14-15.30 knutselen met de Creakids.

Vrijwilligers

De Speeltuin wordt al sinds de oprichting beheerd door een vaste groep enthousiaste vrijwilligers. Het opknappen en bijhouden van de tuin en toestellen gebeurt op woensdagochtend door een vaste kern handige mensen. Week in week uit komen zij bij elkaar om de speeltuin op orde te houden. Het dagelijks runnen van de speeltuin doen de beheerders. Deze grote groep vrijwilligers bestaat uit een delegatie zeer ervaren, gepensioneerde beheerders die hun dienst samen met een nieuwe delegatie vrijwilligers invult. Zonder vrijwilligers kan de speeltuin niet voortbestaan.

Historie

Speeltuin De Klimbim is als Stichting opgericht in 1962 door een aantal vrijwilligers voor de kinderen uit Waalre. De toestellen werden destijds grotendeels zelf ontworpen en in elkaar gezet zoals de toren van de oude hoge glijbaan waaraan de kabelbaan was bevestigd. In 1968 plaatste de gemeente een betonnen gebouwtje voor toiletten en het opbergen van materialen.
Vanaf midden tot eind jaren 70 is een aantal van de huidige bestuurders actief geworden. Langzaamaan verbeterde de staat van onderhoud. Er kwam een nieuwe omheining. Het betonnen gebouwtje werd aan de buitenzijde met hout bekleed en een aantal nieuwe toestellen werd aangekocht. De speeltuin ontwikkelde zich tot een regionale speeltuin en het bezoekersaantal nam toe.
Er kwam ook meer aandacht voor veiligheid. Op wens van het Bestuur kwam de toenmalige keuringsdienst ieder jaar de speeltuin controleren. In 1995 verdwenen de oude hoge glijbaan, toren en kabelbaan om plaats te maken voor in eigen beheer ontwikkelde opvolgers. Als gevolg van de veiligheidswetgeving is de toenmalige trekpleister DE APENROTS (een unieke combinatie van metalen buizen en betonnen elementen) afgevoerd. Eenzelfde lot onderging ook de familieschommel. In 1999 heeft de grootste renovatie plaatsgevonden en is de speeltuin uitgebreid naar de huidige 6000 m2. De speeltuin werd toen ook geschikt gemaakt voor kinderen met een beperking. In 2014 is het huidige gebouw geopend met hierin een grote binnenruimte (die te huur is) en vernieuwde toiletten.

Meer informatie

De Klimbim trekt niet alleen bezoekers uit Waalre. Ook steeds meer toeristen weten de weg naar de speeltuin te vinden. 
Blijf op de hoogte van alle activiteiten via:

www.klimbim.nll

Uit de krant