Miekie Koster is er trots op dat zij een natuurheks is.
Miekie Koster is er trots op dat zij een natuurheks is. Noortje de Vries

Miekie Koster is een natuurheks

Algemeen 1.313 keer gelezen

WAALRE - Hekserij. Je zou denken aan brandstapels, fantasieboeken en fabels. Maar hier in ons dorp zijn ze ook te vinden. Miekie Koster (58) is een traditionele natuurheks. Met energie uit de natuur helpt ze mensen die hulp nodig hebben. Schamen doet ze zich er niet voor. Want waarom zou je?

Door Noortje de Vries

“Mensen mogen geloven wat ze willen zolang je er een ander niet mee schaadt. Ik trek me er niks van aan.” Miekie Koster is trots om heks te zijn. De basisschooljuf spendeert haar uren buiten het klaslokaal aan hekserij. Een aantal jaar geleden heeft ze haar bachelor in hekserij gehaald bij de Wolderse Heks, maar stiekem wist ze al heel lang dat ze een heks was.

Lichaam en geest

“Ik heb altijd al heel veel interesse gehad in hoe je lichaam en geest werken. Dat is waarschijnlijk de heks die altijd al in mij heeft gezeten”, zegt Miekie. “Ik had echter nooit stappen in ondernomen om er ook een opleiding voor te volgen. Het kwam toevallig op mijn pad toen iemand mij motiveerde om samen te gaan.”

Solitaire heks

Miekie is een solitaire heks. Dat houdt in dat ze doet wat goed voelt voor haar zelf. “Van oudsher is een heks iemand die gelooft dat alles energie heeft en dat je daar gebruik van kan maken. Als ik bijvoorbeeld een brandnetel pluk, denken mensen dat ik gek ben. Je plukt toch geen brandnetel?”, zegt ze lachend. “Maar wat veel mensen niet kennen, is de helende kracht van deze plant. Als je er een zalf van maakt, dan werkt dit perfect tegen de bulten van de eikenprocessierups. Dat soort dingen wisten kruidenvrouwen vroeger.”

Evenwicht voor jezelf

Als heks streef je naar evenwicht voor jezelf. Je moet niet hysterisch door het leven gaan. Dan kan je anderen niet helpen. Je streeft ook naar evenwicht in de cyclus van het leven. Een goed voorbeeld daarvan is de stand van de maan. Miekie: “De cyclus van de maan kan invloed hebben op je leven. Je kan daar gebruik van maken om verschillende energieën naar je toe te trekken of juist weg te duwen. Op het moment dat de maan vol is kun je dingen naar je toe brengen. Als er een donkere maan is, dan duw je juist de slechte dingen van je af. Dat soort dingen heb ik blijkbaar altijd al geweten maar daar ben ik bewust van geworden toen ik ervoor ging leren.”

‘Heksen staan onder invloed van de vier elementen: water, aarde, vuur en lucht’

Er zijn verschillende soorten heksen die onder invloed staan van de vier elementen: water, aarde, vuur en lucht. Miekie is een echte Kitchenwitch, graag bezig met aardse zaken. “Op de opleiding werden we heel breed georiënteerd. Daardoor kon je er echt achter komen of hekserij wel iets voor jou is én wat voor heks je zelf bent.”
Miekie kan zich namelijk niet vinden in alle vormen van hekserij, “Er waren bepaalde richtingen en orakels die mij wel lagen. Maar ook een aantal waarin ik mijzelf helemaal niet kon vinden. Dat is ook goed, want geen enkele heks is hetzelfde.”

Witchweb

Sinds een tijdje heeft Miekie haar eigen heksenwinkeltje Witchweb.nl. Het begon door de verschillende zalfjes die Miekie maakte voor mensen. “Voor de moeder van een collega heb ik ooit een zalf moeten maken omdat haar vingers zoveel pijn deden. Ze waren bij verschillende dokters geweest maar konden niks vinden. Ik had ook niks maar ik heb speciaal voor hen iets gemaakt”. 
 ”Ik kreeg toen het idee om een webwinkeltje te beginnen en daar mijn zalfjes en theeën te verkopen”, zegt Miekie. “Geloven in magie is gewoon geloven dat alles energie heeft en dat je die gewoon mag gebruiken mits je dat evenwichtig doet. Dat wil dus zeggen dat je wanneer je iets neemt uit bijvoorbeeld de natuur, je er ook iets voor terug moet geven. Dat is het belangrijkste van hekserij.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant