Josi Farcas bij het Vaticaan in Rome, 1977. Het is zijn eerste foto in het Westen, na zijn vlucht uit Roemenië.
Josi Farcas bij het Vaticaan in Rome, 1977. Het is zijn eerste foto in het Westen, na zijn vlucht uit Roemenië. Foto:

Josi Farcas vertelt zijn levensverhaal

Algemeen 356 keer gelezen

Josi Farcas ontvluchtte in de jaren zeventig het communistische regime in Roemenië en kwam na vele omzwervingen in Nederland terecht. Woensdag 16 september vertelt hij xijn turbulente levensverhaal in de Bibliotheek Waalre.

WAALRE - Josi Farcas groeide in de jaren zestig en zeventig op in het communistische regime van de Roemeense dictator Ceausescu. De Securitate, de Roemeense geheime dienst, hield iedereen in het oog. Al in zijn vroege jeugd besloot hij zijn land te ontvluchten. Zijn eerste vluchtpoging mislukte: hij werd gevangen genomen en moest dwangarbeid verrichten. Diverse keren heeft Josi de dood in de ogen gekeken.

Als gevolg van alle spanning kreeg Josi last van psychoses. Josi: ‘Ik zag overal Securitate. Ik dacht dat er microfoons in de muren zaten. Ik werd achtervolgd door spionnen, Russen, Securitate. Ik had niets meer onder controle. Mijn leven was in gevaar. Ik was een gevaar voor mezelf en anderen. In huis moesten de hele dag alle lampen aanblijven. Ik was doodsbang.’

Ontstaan van het boek
Gestimuleerd door zijn vrouw en dochter besloot Josi zijn verhaal op te schrijven. Redacteur Lia Hesemans begeleidde het schrijfproces en vormgever Jeroen van Lente ontwierp de cover en de lay-out voor het binnenwerk. Het boek bevat foto’s uit het leven van Josi en tekeningen die hij maakte van gevaarlijke situaties ten tijde van de vluchtpogingen. Zijn verhaal heeft nu een stem gekregen. De blauwe ster op de omslag van het boek staat symbool voor de vrijheid.

Boekpresentatie
In Het Huis van Waalre presenteert Josi Farcas zijn boek ‘Leven onder de blauwe ster’ en neemt hij de bezoekers mee langs de rode draad in zijn levensverhaal. Een presentatie in woord en beeld, met veel aandacht voor de foto’s en tekeningen die in het boek zijn opgenomen.

Het boek is na afloop in een luxe uitgave met harde kaft en leeslint te koop voor 19,95 euro. Ook is het verkrijgbaar bij boekhandel Van Piere in Eindhoven en Bruna in Waalre.

Praktische informatie
De boekpresentatie Leven onder de blauwe ster is op woensdag 16 september in de Bibliotheek Waalre, Het Huis van Waalre, Koningin Julianalaan 19. Voorafgaand aan de presentatie verzorgt Het Huis van Waalre een driegangen maaltijd uit de Roemeense keuken. Er is nog slechts beperkt plaats. Het diner is van 17.00-18.45 en kost 22,50 euro inclusief een glas wijn.

De boekpresentatie begint om 19.30 uur, ontvangst vanaf 19.00 uur. Toegang tot de boekpresentatie is gratis.

Voor zowel de boekpresentatie als voor het diner, moeten belangstellenden zich apart aanmelden!

Reserveren is ook voor de presentatie verplicht vanwege de maatregelen rondom corona. Reserveer kan via:

www.bibliotheekeindhoven.nl/programma

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant