De groep kijkt in het in kroegsferen gehulde tuinhuisje naar het Songfestival
De groep kijkt in het in kroegsferen gehulde tuinhuisje naar het Songfestival Jurgen van Hoof

Vriendenclub kijkt al jaren samen naar Songfestival

Algemeen 403 keer gelezen

VALKENSWAARD - Het songfestivallied ‘Europapa’ van Joost Klein scoorde al miljoenen views en streams en deze week zijn honderdduizenden landgenoten aan de buis gekluisterd om de verrichtingen van de Nederlandse act bij het Eurovisie Songfestival in de Zweedse stad Malmö te volgen. Onder hen ook een clubje songfestivalfanaten uit Valkenswaard.

Door Roy de Leijer

Een twintigtal Valkenswaardenaaren kijkt al verschillende jaren samen naar het Eurovisie Songfestival. Bart Rijkers is van hen misschien wel de meest fanatieke songfestivalvolger. Door de overige leden van het clubje enthousiastelingen wordt hij de ‘Europapa’ van het gezelschap genoemd.

De Valkenswaardenaar is al jaren verknocht aan het evenement. Zijn liefde voor het jaarlijks terugkerende liedjesfestijn gaat terug naar de jaren tachtig. “Ik volg het Eurovisie Songfestival al van kleins af aan”, vertelt Bart. Het absolute hoogtepunt voor hem is de winst van Duncan Laurence in 2019. Bart: “Het was voor het eerst sinds ik het Songfestival volg dat er een Nederlander won.”

In de loop der jaren hebben Bart en zijn echtgenote Inge een hele schare andere Eurovisie-fans om zich heen verzameld, met wie ze het liedjesfestival op televisie volgen. En dan niet alleen de finale op zaterdag, maar ook de halve finales. “Het is altijd heel leuk om met een stel vrienden bij elkaar te zitten en samen naar het festival te kijken. Dat doen we inmiddels al een jaar of vijftien”, zegt Frie-Anne Geldens, die door Bart besmet is geraakt met het songfestivalvirus.

“Voor mij is het soort guilty pleasure én een hoop lol”, vertelt Paul van Straalen, “je hoeft ook niet per se een liefhebber van de muziek te zijn.” Zelfs als trouwe volger word je soms verrast. Paul: “Dat bijvoorbeeld Måneskin een wereldact zou worden, dat had niemand van tevoren verwacht.”

Deze week is het weer drie dagen feest bij Bart en Inge. Frie-Anne: “Maar als Joost Klein aan de beurt is, dan is het hier helemaal stil. We willen goed naar zijn nummer kunnen luisteren, zodat we weten of het goed wordt gezongen.”

Speciaal voor de aankomende editie van het Eurovisie Songfestival hebben de Valkenswaardenaren blauwe stropdassen laten drukken met daarop ‘Europapa’. Ook Duuk, de zoon van Bart en Inge, draagt een exemplaar. Hij kreeg het songfestivalvirus met de paplepel ingegoten. Waar zijn ouders in het gezellige in kroegsferen gehulde tuinhuisje naar het Songfestival kijken, volgt hij het evenement zaterdag met zijn eigen vrienden in de huiskamer.

“Graag waren we naar het Eurovisiesongfestival in Rotterdam gegaan, maar de coronapandemie gooide toen roet in het eten”, vertelt Frie-Janne.
Bart woonde wel een keer een generale repetitie in Duitsland bij: “Daar werd een complete show opgevoerd, maar ik ben na afloop snel naar huis gereden om het Songfestival hier met vrienden te vieren.”

Dat Joost Klein zich donderdag plaatst voor de grote finale lijkt slechts een formaliteit. De Valkenswaardenaren zijn enthousiast over zijn kansen. Inge: “Ik had van tevoren nog nooit van hem gehoord, maar toen ik zijn nummer voor het eerst hoorde bleef het meteen dagen in mijn hoofd zitten. Een paar weken geleden waren we in Praag en ook daar vonden de mensen het een ‘nice song’.” Bart: “Joost Klein heeft ook een hoge aaibaarheidsfactor.” “Daarnaast is hij een beetje mysterieus”, vult Paul aan.

De songfestivalfans hebben een eigen WhatsApp-groep waarin er enthousiast wordt toegeleefd naar Songfestival. Ook als Nederland zich niet plaatst, dan wordt er gezamenlijk naar de finale gekeken. Frie-Anne: “Dan is de groep meestal wat kleiner, maar iedereen blijft losgaan op Twitter of in onze WhatsApp-groep.”

Bart: “In de aanloop naar het Eurovisie Songfestival heerst er vaak een bepaalde spanning. Ik houd altijd de bookmakers in de gaten.” Frie-Anne: “We leven er echt naar toe.” En als het gaat om het optreden van Joost Klein, dan verwachten de Valkenswaardenaren nog een konijn uit de hoge hoed.” Frie-Anne: “We weten nog steeds niet precies wat hij op het podium gaat doen, dat maakt het dit jaar heel mooi en bijzonder.”

De eerste halve finale in de Zweedse stad Malmö was dinsdag. Joost Klein komt donderdag in actie tijdens de tweede halve finale. De grote finale van het Eurovisie Songfestival is zaterdag 11 mei.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant