Afbeelding
Pexels- Gustavo Fring

DuurzaamWaalre: Gebruikt u uw eigen zonnestroom?

Algemeen 218 keer gelezen

Eind maart heb ik informatie kunnen delen over het brede onderwerp zonnepanelen, niet alleen de bekende zwarte PV-panelen, ook andere vormen zijn aan bod gekomen. Al denken velen dat de kennis over zonnepanelen nu wel voldoende bekend is bij zowel installateurs als (potentiële) gebruikers, uit de reacties die ik gekregen hebt blijkt dat niet zo te zijn. 

Daarom wil ik er 1 onderwerp uitlichten. Gebruikt u de eigen opgewekte stroom? Als de installatie nog moet worden aangelegd, heeft de installateur het daarover gehad? Zolang we mogen salderen maakt het financieel geen verschil; gebruik en teruglevering wordt tegen elkaar weggestreept. Maar dat zal echt geen 25 jaar zo blijven. Zolang moeten de panelen hun werk toch doen. 

Bij veel installaties wordt de omvorming van gelijk- naar wisselstroom door een 1-fase-omvormer, zoals een SolarEdge of GroWatt, gerealiseerd. Daardoor komt alle zonnestroom binnen op een enkele fase!  Als u een 3-fasen aansluiting in huis heeft, doorgaans het geval, kan het zomaar zijn dat de zonnestroom op fase 1 uw huis binnenkomt en enkele grootverbruikers, wasmachine, droger, inductiekookplaat, op fase 2 en/of 3 aangesloten zijn. Dan levert u via de ene fase aan het net, en koopt u energie via de andere fasen van de leverancier. Nu wordt dat in de meter allemaal gladgestreken, U ziet het niet eens, maar vanuit toekomstige of huidige net-congestie, moeten we dit niet willen. Maar zoals een webinar luisteraar mij mailde: ‘Als ik het goed begrijp kan ik het nooit goed doen’.  Dat klopt. 

Bij een 3-fase aansluiting van de zonnestroom in de meterkast, gebruiken weliswaar alle apparaten in uw huis zonnestroom, maar als het aanbod op een dag gering is en deze wordt over 3 fasen verdeeld, dan geven uw panelen waarschijnlijk onvoldoende om bijvoorbeeld een wasmachine helemaal op de zonnestroom te laten draaien. Toch ben ik zelf sterk voor een 3- fasen aansluiting van uw zonnepanelen. Bespreek het met uw installateur.
U kunt alle presentaties terugkijken en downloaden via: https://duurzaamwaalre.nl/webinar/

Jan van de Venne, 
Energiegids Duurzaam Waalre.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant