Piet kijkt uit naar volgend jaar, hopelijk is er dan weer een live intocht. (Foto: Connie Sinteur)
Piet kijkt uit naar volgend jaar, hopelijk is er dan weer een live intocht. (Foto: Connie Sinteur)

Figureren is voor Piet geen kinderspel

Algemeen

WAALRE - De wereld van toneel heeft Piet Knook altijd getrokken. De basis daarvoor werd gelegd bij Theatergroep Kinderspel. Met wat hij daar leerde en de ervaring die hij daarbij opdeed wist hij al snel wat hij later wilde gaan doen: theater maken. 

Door Wilma Stofmeel

Hij had nooit hoge ambities, maar toonde veel lef. Dankzij zijn creativiteit kwam hij daardoor heel ver. Zo is hij al jarenlang te zien in het Sinterklaasjournaal, niet als een van de acteurs, maar als een van de figuranten. Hij heeft zelfs een fanclub waarvan de leden op het puntje van de stoel zitten kijken naar het Sinterklaasjournaal, om te zien of ze die ene echte Piet er uit kunnen pikken. Knook neemt het figureren heel serieus, het is geen kinderspel.

Het begin

Knook begon als entertainer op kinderfeestjes, werkte in vakantieparken en was wereldberoemd in Waalre als lid van het clowns duo Pierewiet en Kierewiet. Tien jaar lang openden zij iedere morgen de dag tijdens de IPJ Jeugdweek. Zijn grote wens om in de Efteling te werken, kwam uit. Wanneer er voor een film figuranten werden gevraagd was hij er als de kippen bij. Zo figureerde hij onder anderen in Oorlogswinter naar het boek van Jan Terlouw. Maar hij wilde meer.

Piet Knook is onderdeel van het grootste geheim van Nederland

Knook: “Met een vriendin gaf ik ons op voor het programma Live & Cooking van RTL4. Die zochten mensen die met een camera voor het programma interessante activiteiten in de eigen omgeving wilden vastleggen. We kregen een videocamera en laptop, mediatraining in interviewen en leerden monteren. In Eindhoven bezochten we bijvoorbeeld het IJssculpturen Festival en in Valkenswaard, Chocolaterie Winters. Arnoud Winters maakte prachtige huisjes van chocolade. Ik vroeg hem een hele straat van chocoladehuisjes te maken, dat zag er prachtig uit. Op de redactie in Almere waren ze enthousiast over het resultaat. Arnoud was blij met deze reclame en stelde voor dat ik die 15 huisjes naar de redactie bracht. Zo gezegd, zo gedaan. In Almere konden ze dat erg waarderen. Daar werd aan mij gevraagd of ik mee wilde doen aan een experiment om met je telefoon opnames te maken, af te monteren en dat door te sturen. Dat was achteraf geen succes, maar ondertussen was mijn netwerk nu wel verder uitgebreid.”

Sinterklaasjournaal

Via zijn contacten hoorde Knook dat er figuranten voor het Sinterklaasjournaal werden gezocht. In 2012 was zijn eerste optreden bij de binnenkomst van Sinterklaas in Roermond. Knook: “Het Sinterklaasverhaal is verdeeld in drie groepen. Je hebt het Sinterklaasjournaal en het Sinterklaasfeest op Zapp, dat wordt van te voren opgenomen. Als er iets mis gaat bij de opnamen kan het over gedaan worden. En je hebt de intocht, die is live, dus het moet ineens goed gaan want het kan niet overgedaan worden. Vorig jaar was het voor het eerst dat alles van te voren werd opgenomen, dat was wennen. Dit jaar gebeurde dat weer. Het is gemakkelijker, maar iedereen kijkt er heel erg naar uit dat de intocht weer gewoon live kan om al die blije kindergezichten te zien.”

Aanspreekpunt

Sinds twee jaar is Knook coördinator, coach en aanspreekpunt van de figuranten. De regisseur is bezig met de spelers en heeft geen tijd voor de figuranten. Knook heeft in negen jaar een pool van 80 figuranten opgebouwd. Knook: “Een figurant moet flexibel zijn, het draait niet om jou, je bent slechts opvulling. Maar zonder figuranten is het plaatje saai. Soms werk je een hele dag om daar later op tv maar een minuut van terug te zien. Vaak krijg ik last minute nog de vraag wat extra pieten te regelen. We krijgen alleen reiskostenvergoeding en je moet zelf voor je kostuum zorgen. Ondertussen zijn we een vriendengroep geworden en is het voor ons een leuk weekendje weg. We doen het vooral voor de eer dat we onderdeel zijn van het grootste geheim van Nederland.”