Els Peters startte in oktober met een crowdfundingsactie voor een Tovertafel. (Foto: Connie Sinteur)
Els Peters startte in oktober met een crowdfundingsactie voor een Tovertafel. (Foto: Connie Sinteur)

‘Tovertafel voor de Villa als herinnering aan Sam’

Algemeen

WAALRE - “Wat het mooiste zou zijn? Als ik voor het eind van het jaar het geld bij elkaar heb en de kinderen zo een prachtig kerstcadeau kan geven”. Aan het woord Els Peters die een crowdfundingactie is gestart voor een Tovertafel in VillaExpertCare in Waalre. Ter nagedachtenis van Sam, haar overleden zoontje.

Door Pien Buwalda

“Sam is een heel lief jongetje dat helaas de pech had om ziek geboren te worden. Hij had een open gehemelte, problemen met drinken, verslikte zich vaak en kreeg luchtwegproblemen. Uit onderzoek bleek dat hij een zeer zeldzame chromosomenafwijkingen had. Het was totaal onzeker hoe de toekomst eruit zou komen te zien, maar Sam en ik gingen ervoor.”

Villa ExpertCare

Via het consultatiebureau en ORO KDC Binderen kon Sam toen hij een half jaar was, terecht in Villa ExpertCare. “Het was wennen, want je geeft je kind toch niet zo maar uit handen”, zegt Els. Sam verbleef bijna twee jaar in de Villa. vaak 5 dagen per week in een combinatie  van logeren en dagopvang. Een zware tijd voor Els, vanuit haar woonplaats Asten naar Waalre, met een fulltime baan en als alleenstaande ouder.

‘Hoe vaker je de afstand rijdt, hoe dichterbij het is’

 “Ik heb gelukkig ouders, familie en vrienden in de buurt die bijsprongen. En met de begeleiding, vrijwilligers en professionals in de Villa, bouw je al snel een band op. Dat werd ook mijn ‘inner circle’. Ik mocht altijd bellen, ook ’s nachts als ik met iets zat. Eerst deed ik dat natuurlijk niet maar als je dan merkt dat ze het echt niet erg vinden, dan is dat echt fijn.”

Vrijwilliger

Els meldde zich na het overlijden van Sam, aan als vrijwilliger. “Ze hebben zo veel vrijwilligers nodig om de kinderen extra aandacht te geven. Het is een keer een boekje lezen met de kinderen of snoezelen in de erkerbank of gewoon naar buiten. Als ik met Sam ging wandelen, was dat een feest. Hij kon zo genieten van de zon op zijn huid, de wind in zijn haren. Of in de winter van de lichtjes op straat en in de etalages. Sam was echt tevreden met niks, zo mooi.”

Tovertafel

Sam ging ook naar Kentalis, in Sint-Michielsgestel. Kentalis ondersteunt mensen die slechthorend, doof of doofblind zijn of een taalontwikkelingsstoornis (TOS) of communicatief meervoudige beperking hebben. En dus ook kinderen. Een week voor zijn overlijden maakte hij daar kennis met de Tovertafel. “Het was bijzonder om te zien hoe hij hier op reageerde. Voor mij was het een magisch moment.”

Tovertafel is een hulpmiddel in de zorg dat in 2015 op de markt werd gebracht door het Nederlandse bedrijf Tover. De Tovertafel is een kastje dat aan het plafond wordt gehangen boven een tafel. In het kastje zitten onder andere een beamer, infraroodsensoren, een luidspreker en een processor waarmee interactieve spellen op tafel worden geprojecteerd. (bron: Wikipedia).

Verbinding

Els gunt alle kwetsbare kinderen een Tovertafel en dus ook de kinderen in Villa ExpertCare. “Een Tovertafel verbindt op alle ontwikkelingsniveaus. Het ene kind kan veel, het andere kind wat minder maar voor allemaal geldt dat het ontspant maar ook de ontwikkeling kan stimuleren.”

‘Ik gun ieder kind de geluksmomentjes die zij verdienen’ 

De website van Villa ExpertCare schrijft: ‘De Tovertafel spellen bestaan uit interactieve lichtprojecties die betekenis spelen bevordert en de kwaliteit van leven bevordert. De spellen worden ontwikkeld in nauwe samenwerking met cliënten, familieleden, zorgmedewerkers en begeleiders door middel van co-design’.

De spellen worden met een beamer op een tafel geprojecteerd. “Wij legden een witte plaat op tafel maar een wit tafelkleed werkt net zo goed. Dan zijn de afbeeldingen en projecties goed te zien voor de kinderen. De tafel reageert op de aanraking door de kinderen. Het ene kind maakt dan wel contact met andere als ze aan het spelen zijn, de ander wordt wat sneller overprikkeld en kan beter 1 op 1 met een begeleider spelen. Er zijn foto’s gemaakt tijdens de demo voor diegene die het speciale effect op de kinderen met eigen wil zien. Uiteraard wel met toestemming van de ouders.

Crowdfunding

Een Tovertafel is niet echt goedkoop, vandaar dat Els een crowdfundingactie is gestart in oktober van dit jaar. De stand van de actie was op 22 november ruim 6200 euro maar er is nog 1600 euro nodig. Els legt uit hoe het komt dat de prijs zo hoog is: “Het is én de hardware die je koopt en de installatie én een abonnement van 2 jaar op alle spellen. Als het abonnement afloopt , kan je de spellen die er dan zijn, gewoon blijven spelen. Dat is ook zo mooi er aan. De kinderen blijven er dus plezier van hebben.”

Els blijft als vrijwilliger actief in de Villa. Iedere twee weken is ze een zaterdag aanwezig om te helpen. “Bijna iedereen die voor Sam zorgde is er nog steeds en daardoor is de Villa nog steeds mijn tweede thuis.”

‘Totdat het moment kwam dat ik en iedereen die voor Sam zorgde, niet hebben zien aankomen’

Sam overleed op 6 februari 2020 aan onverwachte complicaties. Hij is ruim 2,5 jaar oud mogen worden. 

Doneren

Wie een donatie voor de Tovertafel wil doen:

https://expertcare.nl/stichting-vrienden-van-villa-expertcare/wat-we-doen/tovertafel-voor-villa-waalre/

Els en Sam: 'Hij was tevreden met niks en kon intens genieten van buiten wandelen met de wind in zijn haren'.