V.l.n.r. Stefan Daris, voorzitter Woldere Fonds Bart van Dijk en Jan Heezen. (Foto: Geert-Jan Nillesen)
V.l.n.r. Stefan Daris, voorzitter Woldere Fonds Bart van Dijk en Jan Heezen. (Foto: Geert-Jan Nillesen)

Woldere Fonds eert ‘Levende kerststal’

Algemeen

WAALRE - Tot grote spijt van de organisatie is het dit jaar niet mogelijk om de traditionele kerststal op de Markt in Waalre op te bouwen. Er wordt gewerkt aan een alternatief plan om de Wolderse Kerststal met levende dieren toch in herinnering te houden. Kinderen krijgen de mogelijkheid om een kleurplaat in te kleuren. 

Met tientallen vrijwilligers wordt normaliter in een week een immens grote kerststal gebouwd. Velen uren sjouwen en bouwen. Dat geeft binding binnen de groep vrijwilligers. En het vooruitzicht dat in de decembermaand een kleine duizend man een korte wandeling langs de sfeervolle stal gaat maken. Vrolijke gezichten. Daar doen ze het voor. Dankzij de inzet van veel vrijwilligers wordt het dorpsleven in Waalre een tikje vrolijker ingekleurd. 

Goed nieuws

Maandag 30 november kwamen enkele bestuursleden van de Stichting Levende Kerststal bijeen. De stemming was enigszins bedrukt tot zij verrast werden door onverwacht bezoek van Geert-Jan Nillesen en Bart van Dijk, een kleine delegatie van het bestuur van het Woldere fonds. Ze hebben goed nieuws te brengen.

Het Woldere fonds zet jaarlijks zo’n dergelijke groep vrijwilligers, of soms een persoon, in het zonnetje. Met een mooie oorkonde en een warm dank-je-wel. Het bijzondere aan deze erkenning is dat er ook een geldbedrag wordt uitgekeerd namelijk 500 euro. Dit jaar is de keus gevallen op vrijwilligers van de levende Kerststal.

Voorzitter Bart van Dijk legt uit dat dit bedrag niet zo zeer bedoeld is om het evenement te sponsoren of voor een nieuwe Maria of kribbe. Het is om de vrijwilligers te bedanken. Een leuke feestavond of een barbecue tijdens de eerstvolgende opbouw bijvoorbeeld.

Teleurgesteld

Dit jaar komt er dus geen kerststal op de Markt. Grote man achter de organisatie Stefan Daris is zichtbaar teleurgesteld. Met de regelgeving binnen de gemeente Waalre was het alleen mogelijk als er continue een controle zou zijn op vaccinatie en 1,5 meter afstand. Dat is natuurlijk ondoenlijk. “Helemaal spijtig gaat het worden als we straks zien dat in veel dorpen om ons heen, wél op openbare gelegenheden een kerststal wordt neergezet. Frustrerend, maar het is nu eenmaal niet anders” Voor hem en de andere vrijwilligers is het geen reden om de brui er aan de geven. “Volgend jaar staan we er zeker weer, deze prijs is een extra stimulans om door te gaan”, aldus Stefan. Hij en zijn zus zetten een traditie voor die ontstaan is in 2004. Heel veel dorpelingen, maar ook mensen buiten het dorp, komen rondom de kerstdagen de stal met levende dieren bezoeken. Dit jaar dus niet.

Meer informatie over de Levende Kerststal in Waalre is te vinden op de eigen Facebookpagina: www.facebook.com/Levende-Kerststal-Waalre-1501703826746702/

Het Woldere fonds

Het Woldere Fonds is in 1997 opgericht door het echtpaar Jos en Thea van Dijk als uiting van dank aan Waalre mochten leven en werken. Door het geldbedrag wat geschonken is kan er jaarlijks uit de renteopbrengsten een bedrag van 500 euro worden uitgereikt aan mensen of verenigingen die zich belangeloos inzetten voor de Waalrese gemeenschap. Het prijsbedrag wordt ‘Goed Loon’ genoemd, dit wordt uitgelegd op de oorkonde. Volgend jaar bestaat de stichting 25 jaar.

In Waalre wordt er op meerdere manieren aandacht gegeven aan vrijwilligerswerk. Ook de gemeente gedenkt jaarlijks de vrijwilligers. Het bijzondere aan de prijs van het Woldere Fonds is dat er een geldbedrag wordt uitgekeerd, waarbij het nadrukkelijk de bedoeling is dat dit geld gebruikt om zichzelf eens lekker te verwennen.