Ook de Waalrese PvdA-fractie schrijft over de algemene beschouwing begroting. Met als kern vol inzetten op klimaat, armoedebeleid en wonen.

Er is een meerjarig sluitende begroting waarin door het college keuzes zijn gemaakt. Keuzes die vooralsnog geen ruimte laten voor nieuw beleid, maar in ieder geval waarborgen dat de grote projecten uitgevoerd kunnen worden, ons voorzieningenniveau op een hoog peil blijft en kwetsbaren in onze gemeente goed beschermd worden. Om de begroting sluitend te krijgen vraagt het college de OZB licht te verhogen. Op dit punt vindt de PvdA dat we goed moeten kijken naar de lasten voor de inwoners. Het moet geen automatisme zijn om de OZB te verhogen. Als het noodzakelijk is, dan is een verhoging voor ons wel bespreekbaar. We hebben goede voorzieningen en dat willen we zo houden. Maar dat is niet gratis. PvdA staat voor solidariteit in een duurzame samenleving en vindt dan ook dat niet op het sociaal domein en evenmin op de voorzieningen voor onze inwoners bezuinigd kan worden. We willen ook dat een aantal grote projecten zoals de Eindhovenseweg (N69), dorpshart Aalst en Waalre, winkelcentrum De Voldijn, ‘t Hazzo door gaan. Ook dat kost geld. We begrijpen ook dat, om de begroting meerjarig sluitend te krijgen, nu voor 2023 een stijging van de OZB van 12% is opgenomen. We willen hier ons nu nog niet op vastleggen. Het is onzeker hoe de financiële situatie er straks uit komt te zien. Als volgend jaar blijkt dat het allemaal meevalt, dan is verhoging niet nodig en dan moeten we het niet doen.

Welvaart

We leven in een welvarend dorp met goede voorzieningen voor de jeugd, voor kwetsbare inwoners, maar ook voor onze verenigingen. Wij willen dat die voorzieningen overeind blijven en dat er meer betaalbare woningen komen, de verkeersproblematiek wordt opgelost en dat er vaart wordt gemaakt met de duurzaamheidsagenda. Dat vraagt om een lichte stijging van de OZB (gemiddeld 1 euro per maand voor een gemiddelde woning). Bezuinigingen op het sociaal domein, bijvoorbeeld armoedebeleid en jeugdzorg, zijn voor ons niet bespreekbaar. Dat geldt ook voor milieu en groen. Het amendement voor een Jeugdhonk heeft de PvdA als speerpunt in het jeugdbeleid graag mede ingediend.
Duurzaamheid staat weliswaar hoog op de agenda, maar toch mist de ambitie om nu echt door te pakken. Het klimaatprobleem is zo groot dat forse maatregelen nodig zijn. Maar niet zonder draagvlak bij de inwoners. Daar moet stevig aan gewerkt worden. We moeten nu echt stappen zetten anders zadelen we de generaties die na ons komen met een hele hoop ellende op. We hebben dan ook de motie differentiatie rioolheffing mede ingediend om meer inwoners te stimuleren om regenwater af te koppelen. Ook heeft de PvdA het amendement vraagafhankelijk openbaar vervoer in Waalre mede ingediend voor verbetering van fijnmazig en vraagafhankelijk vervoer als aanvulling op het reguliere OV-net.
Haast is ook geboden met het terugbrengen van de hoeveelheid restafval middels een systeem van hoogfrequent gescheiden inzamelen. Inwonersvriendelijk met een hoog serviceniveau. Voorkom dat waardevolle stoffen de verbrandingsoven in gaan. De PvdA zou graag een doorkijk krijgen hoe we tot 30 kg restafval kunnen komen. De PvdA maakt zich zorgen over de groter wordende kloof tussen arm en rijk. De gemeente moet actiever ondersteuning bieden aan die inwoners die het (even) niet zelf redden. Ook verwachten we een actievere rol bij het aanbieden van regelingen die er voor hen zijn. Inwoners met een laag inkomen maken te vaak geen gebruik van die regelingen zoals bijvoorbeeld de bijzondere bijstand, en Stichting Leergeld met de Jeugdfondsen. Daarom heeft de PvdA motie armoedebeleid graag mede ingediend om een beter beeld te krijgen voor gericht beleid. De PvdA wil preventief inzetten op het voorkomen van schulden en helpen om schulden echt en zo snel mogelijk aan te pakken.
De PvdA maakt zich ook grote zorgen over de mogelijkheid voor jongeren om hier te blijven wonen als ze dat willen. De motie Woonnotitie Wonen in 2030 willen we dan ook mede indienen. Met grote creativiteit zal gezocht moeten worden naar mogelijkheden voor meer betaalbare woningen en naar bijvoorbeeld tijdelijke huisvesting. De PvdA vindt dat bij woningbouwontwikkeling, zoals Buitengebied Aalst in samenspraak met omwonenden een visie tot stand moet komen, die recht doet aan het gebied en aan de wensen van de inwoners.

Raadsbreed

De PvdA pleitte na de bestuurscrisis voor een zakencollege met een raadsbreed akkoord. Dat kwam er ook en heeft gezorgd voor een stabiel bestuur. De PvdA is daar een voorstander van en heeft daar vertrouwen in en hoopt dat deze lijn zich voortzet.

Fractie PvdA Waalre