Maria Schoon is als 12,5 jaar vrijwilligster  en zegt dat ze er mee doorgaat zo lang ze het kan.
Maria Schoon is als 12,5 jaar vrijwilligster en zegt dat ze er mee doorgaat zo lang ze het kan.

Oktober viert de Dag van de Vrijwilliger

Algemeen

WAALRE - Dinsdag 7 december is het de Dag van van de Vrijwilliger. Bij Oktober werken veel professionele zorgverleners, maar er zijn ook veel vrijwilligers actief. Daarom zet de organisatie drie vrijwilligers in de spotloght. Drie generaties die allemaal op een andere manier met een andere achtergrond, zich inzetten voor bewoners.

Sofie Delansay is een 17-jarige scholiere. Sinds het begin van dit jaar zet zij zich in als vrijwilliger op Oktober-locatie ‘t Hofhuys in Bergeijk. Ze besloot zich aan te melden toen ze een oproep van Oktober zag in de krant. Sofie: “Ik wilde al langer iets nuttigs doen, toen ik de oproep zag dacht ik ‘nu ga ik echt aan de slag’. Ik werd met open armen ontvangen bij Oktober. Alle hulp is welkom. Elke zaterdag besteed ik 2 uurtjes op ‘t Hofhuys. Ik maak een praatje met bewoners, begeleid iemand op een wandelingetje of doe een spelletje. Het is makkelijk te combineren in een druk leven, het is zulk dankbaar werk en zelf levert het me ook wat op: inzicht en vooral plezier. Ik denk dat het goed is voor jongeren om met ouderen om te gaan. Je kunt van elkaar leren. Ik kan heerlijk kletsen met de bewoners en ze vinden het ook leuk om verhalen van mij te horen. Ik kan het echt iedereen aanraden. Wat zijn nou 2 uurtjes? Ikzelf ben best druk want ik zit in mijn vwo-eindexamenjaar, maar ik heb er echt lol in, dus ik ga er nog wel even voor.”

Iedereen kan dit

Reyhan Marasli (44) werkt al meer dan vier jaar als vrijwilliger bij Oktober in Bergeijk. Hij is nog steeds net zo enthousiast als in het begin: “Een keer per week ga ik met een of meerdere bewoners wandelen. Soms word ik al opgewacht in de hal, dan staan ze al met hun jas aan. Er wordt echt naar dit moment uitgekeken. Na afloop drinken we gezellig koffie. Als het slecht weer is doen we een spelletje of we kletsen een beetje. Deze paar uurtjes per week zijn zo goed besteed. Weet je dat er mensen op de wachtlijst staan om begeleid te kunnen wandelen? Dat is toch jammer, iedereen kan dit en het levert je zoveel waardering op. Ik hoop dat ik met mijn verhaal andere mensen over de streep kan trekken om ook als vrijwilliger te gaan werken en wat tijd te besteden aan de zorg.”

Veel plezier met elkaar

Maria Schoon (81) werkt al 12,5 jaar als vrijwilligster op locatie Floriaan. Ze vertelt: “Ik ben er vanzelf ingerold, ik ging 12,5 jaar geleden met een vriendin mee op bezoek, toen raakte ik aan de praat en heb mezelf meteen aangemeld. Als het kan, werk ik meerdere dagen per week, woensdag is mijn vaste dag. Ik start om 18.00 uur na de avondmaaltijd en help het personeel met het verzorgen van een kopje koffie/thee voor de bewoners. Daarna blijf ik nog even kletsen, een spelletje doen of tv kijken en begeleid mensen tot aan hun kamer. Het wordt dan al gauw 21.00 uur voor ik thuis ben. Ik doe het erg graag, soms wel 5 keer per week, ook op zondag. Mijn man vindt het prima, hij zegt ook: ‘die mensen hebben al zo weinig, ga er lekker heen.’ Ik kan het werk echt iedereen aanraden, al moet het je wel liggen. Als je het met tegenzin doet, werkt het niet. Bewoners kennen mij, ze vinden het prettig om een bekend gezicht te zien. We maken veel plezier met elkaar. Zo lang ik het leuk vind en het kan behappen, ga ik er fijn mee door.”

Ook aan de slag

Interesse in het vrijwilligerswerk? Neem contact op met Marloes of Annet, coördinatoren vrijwilligers. Zij zijn bereikbaar via tel.nr. Tel, 088-245 7795 of stuur een mail naar:
coordinatorenvrijwilligers@zorginoktober.nl

Reyhan Marasli
Sofie Delansay