Nan Los achter de beiaard van de Oude Willibrordus Kerk. (Foto: Theo van Sambeek).
Nan Los achter de beiaard van de Oude Willibrordus Kerk. (Foto: Theo van Sambeek).

Eerbetoon beiaards aan Amalia’s verjaardag

Algemeen

WAALRE - Ter gelegenheid van prinses Amalia’s 18e verjaardag op 7 december, heeft componist Bob Zimmerman een beiaardcompositie geschreven. In Waalre speelt Nan Los het stuk op 7 december om ongeveer 12.30 uur op de beiaard van de Oude Willibrordus Kerk. 

Er is een afwisselend programma; om 12.15 uur klinken voor de Tweede Advent twee stukken, vervolgens het Wilhelmus en een verjaardagsmedley met aansluitend Prinsesje verjaardag, in 1919 geschreven door Annie Frank voor de eerste verjaardag van Juliana, Amalia’s overgrootmoeder.

De muziek van het concert heeft een Haags tintje. Mozart concerteerde in de Hofstad in1765 en Beethoven in 1781. Van hen wordt een menuet gespeeld. Voordat Mozart met de trekschuit van Delft over de Vliet naar Den Haag reisde, maakte hij een wandeling door Delft. Het is goed mogelijk dat hij tijdgenoot Johannes Berghuis, Delfts beiaardier, op de schitterende Hemony beiaard van de Nieuwe kerk heeft horen spelen. Met muziek van hem wordt het concert afgesloten. Een sonate van tijdgenoot Louis Gautier en een Haags musicus staat ook op het programma. Verder is er muziek van Gerard Hengeveld, Huub van der Lubbe, Lou Reed en The Alamo.

Het programma wordt gepubliceerd via de borden in de kerk.