Nieuwe spaken in een wiel zetten is geen probleem voor Job. (Foto: Connie Sinteur).
Nieuwe spaken in een wiel zetten is geen probleem voor Job. (Foto: Connie Sinteur).

Job van Hout zoekt zijn eigen weg

Algemeen

WAALRE - Job van Hout woont in Waalre, werkt er graag en is lid van de brandweerkorpsen Aalst en Waalre. Zes jaar lang dreef hij zijn fietsenzaak annex smidse Cycle Passion op de Molenstraat in Waalre-dorp. In januari 2019 moest hij zijn pand uit om plaats te maken voor wooncentrum Het Andere Wonen. Daarop ging hij op zoek naar een nieuw onderkomen. 

Door Wilma Stofmeel

Dat viel niet mee, de panden in Waalre die in aanmerking zouden komen waren erg duur in de verhuur. Hij wilde ook niet naar Aalst verhuizen omdat daar al een fietsenmaker zit en die wilde hij niet beconcurreren. Maar Job van Hout is niet voor een gat te vangen, hij zoekt zijn eigen weg.

Crowdfunding

Zijn klanten wilden hem niet kwijt, er waren er die zelfs crowdfunding aanboden, maar daar wilde Van Hout niets van weten.  “Ik kon mijn hele handel bij een boer in Eersel onderbrengen. Daarna besloot ik om eerst vakantie te nemen, daar had ik al die jaren geen tijd voor. Het werd een wereldreis en in 2,5 maand vloog ik de wereld rond. Dankzij crowdsourcing kon ik goedkoop reizen en logeerde en werkte bij locals. Zo beleef je meer het echte leven in een land. Ik kreeg een netwerk over de hele wereld en hield er vrienden aan over. Sommigen zijn ook hier geweest. Ik ontmoette alleen maar aardige mensen die me graag wilden helpen. Zelfs in Rusland zijn de mensen gastvrij.”

‘Hij maakt zijn eigen onderdelen en spaken’

Weer thuis ging hij op zoek naar een onderkomen en kwam dankzij een tip, in een pand in Aalst terecht. “Tweewielerhuis Franssen in Aalst is gespecialiseerd in fietsen en e-bikes, Azzuri Wielersport in Waalre is gespecialiseerd in sportfietsen. Mijn specialisme is reparatie en onderhoud aan mountainbikes en gravelbikes, er is geen sprake van concurrentie. Ik heb geen ruchtbaarheid gegeven aan de nieuwe werkplaats, de klanten vinden me toch wel en ik heb het razend druk. Naast reparaties verhuur ik mountainbikes, met kleding en alles erbij. Waalre is een prachtig dorp met mooie bossen en goed begaanbare crossroutes. Mijn klanten komen uit heel het land. Danny van Poppel komt vanuit Monaco speciaal naar mijn zaak voor onderhoud.”

Technische opleiding

Van Hout volgde de opleiding mts fijnmechanische techniek, later de hbo-opleiding technische bedrijfskunde. Mountainbiken was zijn hobby. Hij nam deel aan competities en werd Nederlands kampioen MTB 24-uurs evenement. Toen een fietsreparatie duur uitviel besloot hij voortaan zelf zijn fiets te repareren. Hij was monteur bij fietscross evenementen door heel Europa. Hij maakt zelf onderdelen in zijn smidse en spaakt de wielen, dat komt niet vaak meer voor. “Ik kan geen duur pand betalen omdat ik niets verkoop, maar alleen repareer en verhuur. Behalve dat de panden in Waalre erg duur zijn heb ik ook hoge kosten zoals de verzekering en de beveiliging van mijn pand. Die heb ik moeten aanbrengen, met een lijntje naar de politie. Er staan hier dure fietsen die moeten verzekerd zijn.”

Verkassen

Twee jaar zit hij op zijn nieuwe plek en nu ziet het er naar uit dat hij weer moet verkassen. “Dit pand wordt gesloopt, er komen twee villa’s te staan. Ik wil heel graag in Waalre blijven wonen en werken, er wonen fijne mensen en ik heb een grote klantenkring. Ik heb geen bijzondere wensen, een loods is voor mij genoeg. Maar dat kan niet zolang ik aangemerkt sta als detailhandel. Dat klopt niet want ik heb een werkplaats, ik verkoop niets. Ik krijg alleen meer omzet door veel uren te maken, maar dat houdt ook een keer op. Een zzp’er erbij is geen oplossing, dan houd ik niets over. Mijn droomwens is een Tiny house, met daarnaast een loods waarin ik mijn werkplaats en smidse heb. Toch maak ik me geen zorgen, ik ben een optimistisch mens.” Meer informatie over Job van Hout en zijn werk:
www.cyclepassion.n