AWB over de algemene beschouwingen

AWB heeft bij de behandeling van de begroting 2022 op dinsdag 9 november kort teruggekeken op de aflopende raadsperiode en onder andere gewezen op: de gerealiseerde woningen en heringerichte wegen en pleinen, maatregelen om het sluipverkeer te weren en de herinrichting van de Traverse, de verbouwing van 't Hazzo en Het Klooster dat weer open is.

Programmabegroting 
Inhoudelijk stond AWB onder andere stil bij de herinrichting van de Eindhovenseweg, waarvan de kosten worden geraamd op 15 miljoen euro. Voor AWB staat al vanaf 2012 vast dat de Eindhovenseweg binnen de bebouwde kom een 30 km/h zone moet worden met een verbod voor vrachtverkeer.  De Willibrorduslaan en de Raadhuisstraat/Juliana de Lannoylaan mogen van de maatregelen op de Valkenswaardse-/Eindhovenseweg niet de dupe worden.

Energie
AWB is gelet op de ligging van de zoekgebieden in Waalre en mede gelet op de reactie van onze inwoners op de locatie voor windturbines nabij natuurgebied De Hogt, niet voornemens om grootschalige opweklocaties ruimtelijk te gaan faciliteren. Dit betekent niet dat AWB geen oog heeft voor de verandering van het klimaat en de gevolgen daarvan. Wij willen een ruimtelijke bijdrage leveren aan de energietransitie voor zover het kleinschalige ontwikkelingen voor opwek van zonne-energie betreft die passen bij het karakter en de grootte van Waalre, en zoveel mogelijk ten dienste staan van de maatschappelijke opgaven voor klimaat, stikstofreductie, en het versterken van natuur en biodiversiteit.

Landgoederen
Wat AWB betreft zetten we de rem op de aanleg van nieuwe commerciële landgoederen. De daarmee samen gaande bouw van dure exclusieve woningen buiten bestaande (agrarische) bouwvlakken betekent een inbreuk op natuur- en landschapwaarden. Wij zien meer in het faciliteren van agrariërs, die hun bedrijf beëindigen en zoeken naar alternatieve bestemmingen voor de vrijkomende gronden en opstallen en die een bijdrage leveren aan maatschappelijke doeleinden.  

Financiën
Waalre krijgt in 2022 veel meer geld van het Rijk dan aanvankelijk gedacht. Met als resultaat een positief begrotingssaldo van  507.000 euro. Normaal gesproken zouden financiële meevallers moeten leiden tot lastenverlichting voor de burgers. Daar is ook alle reden toe. Desondanks stelde het college voor om de lasten de komende jaren aanzienlijk te verhogen. AWB stelde dat een verhoging van de OZB met 3,2 procent niet nodig is en voor onze burgers ongewenst. Ons amendement kreeg geen meerderheid in de raad. Wij hebben vervolgens ingestemd met een amendement van de VVD om de OZB met niet meer dan 1,7 procent te verhogen. Dit amendement heeft het wel gehaald. Voor 2023 voorziet het college een extra OZB-verhoging van 12 procent. Voor AWB is dit op voorhand een no go.

Woningbouw
De overspannen woningmarkt impliceert dat jongeren en met name starters in Waalre geen woning meer kunnen kopen of huren. AWB acht het dan ook noodzakelijk dat in de komende raadsperiode 50 procent van de te bouwen woningen bestaat uit betaalbare sociale huur- en koopwoningen. De woonnotitie 'Wonen in 2030' zal hierop aangepast moeten worden. Het college heeft naar aanleiding van onze motie toegezegd om begin 2022 met een voorstel tot herijking van de woonnotitie naar de raad te komen. AWB wil in de nieuwe raadsperiode nog meer dan nu, de burgers bij het bestuur betrekken en denkt daarbij ook aan het werken met burgerforums. Ook bij de bekende vormen van participatie zal AWB erop toezien dat de inbreng van de burgers zoveel mogelijk gehonoreerd wordt.

Samengevat
De toenemende lastendruk op onze burgers en de overspannen situatie op de woningmarkt, de aanslag op het buitengebied door de aanleg van landgoederen en locaties voor het grootschalig opwekken van zonne- en windenergie. Het kan niet zo zijn dat de kleine man blijft opdraaien voor de toenemende lasten, de kloof tussen rijk en arm steeds groter wordt en onze jeugd in Waalre geen woning meer kan huren of kopen. De volledige tekst van onze algemene beschouwingen kunt u lezen op: www.aalstwaalrebelang.nl

De raadsfractie Aalst Waalre Belang, 

Jo Claessen, fractievoorzitter.