Tandarts Maartje Borghuis
Tandarts Maartje Borghuis

Column Maartje: ‘Open wonden’ bij de tandarts

Algemeen

Tandartsangst is van alle tijden, ik kwam laatst in de Eftelingse Fata Morgana weer langs de kermende patiënt die op de markt een tand laat trekken. In de praktijk heb ik een boek ‘Tandheelkunde in de prentkunst’, waar de fijnste plaatjes in staan van (martel)werktuigen uit lang vervlogen tijden. ‘The Dentist’ is een horrorfilm uit 1996 die ik nog steeds niet af heb kunnen kijken. 

Veel volwassenen hebben minder leuke herinneringen aan de tandarts, helaas. De psychische open wonden zijn soms moeilijk te sluiten en vragen soms zelfs om behandeling onder narcose. De zichtbare open wonden zie je niet zo vaak. Gelukkig krijgen we niet dagelijks gezichtsletsel in de praktijk. De verborgen open wonden echter, die zien we wel dagelijks. Denk maar aan bloedend tandvlees. 

Sinds 2013 wordt er een European Gum Health Day gehouden speciaal voor de gezondheid van het tandvlees. Ja, het wordt gesponsord door allerlei bedrijven die tandpasta produceren, maar goed, het tandvlees is wel een belangrijk onderdeel van de mond. Ik vergelijk het altijd met de huid. De huid bedekt en beschermt het lichaam, het tandvlees bedekt en beschermt de tanden en het kaakbot. 

Een flinke snee in je vinger bloedt en heeft een pleister nodig. Zo niet, dan komt er viezigheid in, geneest het minder snel en kan het ontsteken. Bloedend tandvlees is eenzelfde signaal van je lichaam dat het niet meer strak om de tanden ligt. Een fikse parodontitis (ontsteking van tandvlees en kaakbot) is vergelijkbaar met een open wond van 10x10 cm. 

Bij ouderen komt parodontitis bij circa 1 op de 3 mensen voor, in meer of mindere mate. Dit begint altijd met een beetje bloedend tandvlees. Er zijn factoren die voor meer ontsteking kunnen zorgen, zoals diabetes (suikerziekte) en roken, erfelijke aanleg, ondervoeding en slechte mondhygiëne. 

Dit is precies waarom wij mondzorgverleners wijzen op het belang van een goede mondhygiëne. Wij hebben geen controle over iemands ziektegeschiedenis, maar we kunnen wel helpen op het gebied van onderhoud en voedingsadvies. Ernstige parodontitis is geen pretje en leidt tot verlies van het gebit, tenzij het goed behandeld wordt. Daarnaast is het gelinkt aan hart- en vaatziekten en bijv. Alzheimer. 

Niet dat je van het één meteen het ander krijgt, maar jarenlang rondlopen met bloedend tandvlees is niet gezond. Vind ik dan.