Een terras in Parijs waar mensen in alle jaargetijden even gaan zitten. (Foto: Pixabay)
Een terras in Parijs waar mensen in alle jaargetijden even gaan zitten. (Foto: Pixabay)

Dag voor de Franse taal op Were Di

Algemeen

VALKENSWAARD - Donderdag 11 november is de nationale Dag van de Franse Taal. En deze donderdag ook op het Were Di in Valkenswaard. De leerlingen worden een dag lang ondergedompeld in de Franse taal en cultuur en Gerard Alderliefste verzorgt een optreden.

De Dag opent met een Frans ontbijt waarbij zelfs gedanst wordt. Daarna worden er receptkaarten en ansichtkaarten gemaakt, komt de Eiffeltoren in beeld en wordt een levende vlag met de Franse nationale kleuren gevormd. In de pauzes worden Franse lekkernijen te koop aangeboden die door leerlingen zijn gebakken. Gedurende de dag worden Franse chansons geschreven, Franse slogan-slingers opgehangen en er is een playbackwedstrijd. “Deze opsomming is verre van volledig”, zeggen de initiatiefnemers, “We zijn nog steeds met aanvullingen en andere activiteiten bezig.”

Een van de hoogtepunten zal het optreden van Gerard Alderliefste zijn, bekend als troubadour. Samen met zijn band verzorgt hij een concert met Franse chansons. De opbrengst van deze dag is bestemd voor een goed doel: schoolbenodigdheden voor een schooltje in Marokko. Een van de initiatiefnemers was een paar jaar geleden op bezoek bij die school en zag daar op een muur de tekst: Nous sommes tous une partie de la solution’. (Wij allen zijn een deel van de oplossing.) “Dat raakte me in het hart”, zegt Monique de Wal, docente Frans, “is dat niet de kern van onderwijs, de essentie van wat we aan de volgende generatie moeten doorgeven?”