V.l.n.r. Marie Thérèse van Vroonhoven, Jo Stokmans en Els Couwenberg. (Foto: Connie Sinteur)
V.l.n.r. Marie Thérèse van Vroonhoven, Jo Stokmans en Els Couwenberg. (Foto: Connie Sinteur)

Zonnebloem Waalre viert 65-jarig jubileum

Algemeen

WAALRE - De vrijwilligers van Zonnebloem Waalre kijken er naar uit om het briljanten jubileum te vieren. Dat gaan ze samen met de gasten op 18 november doen in de Volmolen. Meer dan anderhalf jaar waren er geen bijeenkomsten meer en iedereen weet waarom.

Door Wilma Stofmeel

Niet dat de dames stil hebben gezeten, er werden toch bezoekjes afgelegd aan eenzame ouderen of zieken. Door het jaar heen werden er acties bedacht om de gasten te verrassen met een ijsje, een zonnebloem, een puzzelboekje en een smoelenboekje. Gewoon om de mensen een hart onder de riem te steken en te laten zien dat ze niet vergeten worden. Voorzitter Marie Thérèse van Vroonhoven en vrijwilliger Els Couwenberg kunnen daar met veel enthousiasme over vertellen. De 93-jarige mevrouw Jo Stokmans kan alleen maar beamen dat ze heel blij is met de vrijwilligers van de Zonnebloem.

Eindelijk

Marie Thérèse is blij dat de Zonnebloem eindelijk weer kan opstarten. “Ik heb nooit meegemaakt dat iemand zei ‘ik vind er niets aan’, we krijgen vaak complimenten voor ons werk en onze inzet. We zouden graag wat 50+ vrijwilligers erbij willen, mensen die bijvoorbeeld parttime werken en een dagdeel vrijwilligerswerk willen doen. Onze huidige vrijwilligers beginnen ook op leeftijd te raken. Meestal spreken we iemand in de omgeving aan of die ons team wil komen versterken. Je moet in het team passen. De taken worden verdeeld. Iedereen bezoekt drie gasten. Eens in de maand komen de vrijwilligers bij elkaar in de pastorie van de Willibrorduskerk. Daar wordt het jaarprogramma doorgesproken. Die vergaderingen maken de groep hecht. Werken voor de Zonnebloem is ook heel dankbaar. Het programma op 18 november is een verrassing, ik kan wel verklappen dat er een klein diner wordt gegeven.” Els Couwenberg werd eerst lid van de Zonnebloem. Later meldde ze zich aan als vrijwilligster. Nu doet ze dit alweer 34 jaar. “Er is in die jaren veel veranderd. In de beginjaren werd alles op papier bijgehouden en in een kasboek genoteerd. Dat doen we nu digitaal. Ook de notulen versturen we digitaal. We gaan met onze tijd mee. Vroeger gingen we met de gasten met de bus naar Hapert. Daar zagen ze een musical, werd een loterij gehouden en sloten we af met een diner. Dat is nu te zwaar geworden voor de gasten en voor de vrijwilligers. Dit jaar hebben we geen rommelpotactie gehouden, vanwege corona er zijn weinig inkomsten. We hebben wel donateurs, daarvan krijgen we een klein bedrag dat loopt dan via Zonnebloem Breda. Soms krijgen we giften na een uitvaart of bij een jubileum. Ondanks de lage inkomsten dit jaar hebben we toch leuke cadeautjes uit kunnen delen.”

Coryfee

Mevrouw Stokmans hoort bij de coryfeeën onder de gasten. Veertien jaar is ze gast en het verveelt haar nooit. “Eerst ontmoette je mensen in de kerk na de mis. Dat was vaak het enige contact dat je dan had. Veel ouderen kunnen dat niet meer. Daarom is het fijn dat de vrijwilligers van de Zonnebloem er zijn. Ze organiseren altijd leuke activiteiten. De contacten die we daardoor krijgen, de uitjes, etentjes en gezelligheid zijn zo fijn. Tijdens corona kregen we allemaal een smoelenboekje met foto’s van alle vrijwilligers, nu weten we welke naam bij een gezicht hoort. Voor mij staat de Zonnebloem op nummer één.”