Jacques Mulders omringd door enkele van zijn 'Angels' tijdens de halve marathon op zondag 10 oktober.
Jacques Mulders omringd door enkele van zijn 'Angels' tijdens de halve marathon op zondag 10 oktober.

Jacques Mulders zamelt ruim 5000 euro in Spierfonds

Algemeen

WAALRE - Jacques Mulders liep op 10 oktober de halve marathon van Eindhoven om geld in te zamelen voor het Prinses Beatrix Spierfonds. Ine, de vrouw van Jacques, overleed op 22 november 2020 aan de spierziekte dystrofia myotonica, een zeldzame erfelijke ziekte. Deze zomer, tijdens de EK-wedstrijd tussen Engeland en Kroatië, nam Jacques Mulders de beslissing om de 21,1 kilometer te lopen. 

door Pien Buwalda

 ”Mijn leven is totaal omgedraaid door het overlijden van Ine”, zegt Jacques. “Tot in mei, heb ik me werkelijk op- en afgesloten van alles. Mensen in mijn omgeving spoorden mij aan om weer iets te gaan doen. De vraag wat dan, is moeilijk te beantwoorden. Je bent als man alleen als weduwnaar, overal de uitzondering.” Jacques liet zijn idee vallen bij Loopgroep Waalre waar zich al snel een clubje vormde van zes man. “In dit groepje zat ook fysiotherapeute Carla die een heel trainingsschema opstelde. We gingen twee keer per week trainen, in mijn tempo terwijl de anderen een veel hoger tempo gewend waren. Dat is dan wel mooi, dat zij zich aanpasten aan mij. Drie weken voor de marathon zaten we qua training pas op 18 kilometer terwijl het er dus 21 moesten worden. Ik heb mij nooit gerealiseerd hoe ver dat eigenlijk is.”

Er kwam een app en T-shirts met ‘Jacques Angels’ erop gedrukt

De groep nam hem op sleeptouw en bedacht van alles om meer aandacht creëren. Er kwam een app en op de dag zelf waren er speciale T-shirts met als opdruk ‘Jacques Angels’. De deelnemers startten in 3 groepen, zodat Jacques en medelopers pas om half drie aan hun afstand begonnen. Dit late tijdstip zorgde nog voor een paniekmoment bij dochter Amanda die haar vader langs de route opwachtte. Ze was zo opgelucht toen Jacques eindelijk voorbij kwam dat ze totaal uit haar dak ging. “Dat was wel heel bijzonder.” Jacques liep de halve marathon in 2.35.23, een geweldige tijd voor iemand die voor het eerst deze afstand loopt. “We zijn heel rustig gestart waardoor we dat tempo ook heel lang konden vol houden. Terwijl ik dacht ‘verschrikkelijk, er komt geen eind aan’, waren de ‘Angels’ volop bezig met aandacht te trekken voor mij en het Spierfonds. Echt geweldig.”

De teller van de actie stond vrijdag 29 oktober op 5070 euro. “Het is geweldig, ik heb er geen woorden voor. Er zijn gewoon 175 donateurs, dat is echt heel bijzonder. Het is net alsof sinds de actie is gestart, mensen om mij heen, veel makkelijker het gesprek aangaan. Ik ben bij een aantal ondernemers hier in het dorp geweest die meteen toezegden te sponsoren. Marjon Houben van de Jumbo, heeft twee weken alle emballagebonnen gedoneerd. Gerda Mertens van de Hut van Mie Pils, doneerde een bedrag maar ook mensen die ik nooit eerder heb gezien.”

‘Hun enige vooruitzicht is dat ze alleen maar verder achteruitgaan’

Het geld gaat naar het Spierfonds en is bedoeld voor onderzoek naar dystrofia myotonica. “Het is een erfelijke ziekte en daardoor zijn er gezinnen waarin meerdere leden, de ziekte hebben. Als we het achteruit gaan zouden kunnen stoppen, verlichting kunnen bieden, dat zou het mooiste cadeau zijn.” 

Jacques blijft lopen maar geen lange afstanden meer. Ook wil hij zich niet meer afsluiten. “Het verdriet is geen hemd dat je uit kan trekken. Ik weet ook niet hoe het verder gaat, misschien dat ik nog iets kan doen voor een ander. Misschien wel iets van vrijwilligerswerk in een verpleeghuis.”