Volop belangstelling voor het speelgoed tijdens een eerdere editie van de Speelgoedbeurs.
Volop belangstelling voor het speelgoed tijdens een eerdere editie van de Speelgoedbeurs.

Speelgoedbeurs scouting gaat niet door

Algemeen

WAALRE - Met Sinterklaas in aantocht zou het alweer tijd zijn voor de Speelgoedbeurs van Scouting Aalst-Waalre. Helaas heeft de organisatie ook dit jaar, de beurs moeten afblazen door corona. Dubbel pech want het jubileum vorig jaar kon ook niet uitgebreid gevierd worden.

Vorig seizoen bestond Scouting Aalst-Waalre 75 jaar, 29 augustus 2020 was haar officiële verjaardag. Er zouden er tal van activiteiten gehouden worden om dit jubileum te vieren. Door corona is van vieren weinig of niets terecht gekomen. In oktober heeft de groep voor de eerste keer weer als complete groep samengedraaid en meegedaan aan de jaarlijkse Jamboree on the Air. Met een zelfgebouwde toren met daarop antennes die daardoor boven de bomen uit reikten legden de scouts via radioverbindingen en internet contact met scouts elders in binnen en buitenland. 

De beurs

De eerste Speelgoedbeurs is gehouden in 1973. Het gekozen tijdstip, net voor Sinterklaas, was om mensen met een klein inkomen de gelegenheid te bieden voor een schappelijke prijs, leuke cadeautjes te kunnen kopen. Zoals bij veel verenigingen draait ook de scouting op de inzet van vrijwilligers. Niemand krijgt daar een vergoeding voor, al wordt dit wel vaak gedacht en soms wordt ook wel eens hardop gezegd. De speelgoedbeurs dankt haar historie ook aan deze vrijwilligers. Een enthousiaste groep en ouders die het leuk vinden en hun vrije tijd steken in het organiseren van de beurs, het langs de deur gaan voor spullen en vragen om donaties.

Blokhut

Met de opbrengst van de beurs kan de scouting spelmaterialen aanschaffen en vervangen die nodig zijn om programma’s te kunnen aanbieden. Maar uiteraard is een deel ook voor het onderhoud van de blokhut. Leon, groepsbegeleider en welpenstaf: “We hebben vorig jaar een aantal tenten kunnen vervangen. Dat was ook wel nodig want de vorige tenten hadden  we al vanaf 1976.” Bart van de Roverscouts vertelt: “Die klimhesjes die we vorig jaar hebben gekocht komen nu goed van pas bij het bouwen van de Jota-toren.”

Donatie

Scouting Aalst- Waalre wil niet verantwoordelijk zijn voor de QR-toegangscode in verband corona. Bovendien is het professioneel inhuren van handhaving erg kostbaar en gaat ten kosten van de opbrengst. Ook door de oplopende besmettingscijfers heeft het bestuur en de commissie dan ook besloten de beurs dit jaar wederom niet te organiseren. Wel doen de scouts in hun scoutfit op zaterdag 6 november de jaarlijkse flyer in alle brievenbussen en vragen daarmee een donatie te doen. Meer informatie: www.ScoutingAalstWaalre.nl/donatie.

Spellen, puzzels en nog veel meer is normaal gesproken te vinden op de Speelgoedbeurs.