Het Sint Maartensvuur in 2017 op het terrein aan de Dreefstraat met op de voorgrond een vendelier van het Martinusgilde.
Het Sint Maartensvuur in 2017 op het terrein aan de Dreefstraat met op de voorgrond een vendelier van het Martinusgilde.

Weer Sint Maartensvuur

Algemeen

WAALRE -  Op zaterdag 6 november brandt het Sint-Maartensvuur weer in Waalre. Maar dat is niet het enige wat warmte geeft: Sint Martinus geeft traditioneel ook warmte van binnen.

De basis is de legende van Sint Martinus, soldaat in Romeinse dienst, die op een winterse avond de helft van zijn mantel gaf aan een arme verkleumde bedelaar voor de stadspoort van Amiens. Later die nacht kreeg hij een visioen, waarin bleek dat Christus zelf die bedelaar was geweest. 

Daarop bekeerde hij zich, deed nog meer goede daden en werd uiteindelijk, tegen zijn zin in, bisschop van Tours. Hij was een van de populairste heiligen in de middeleeuwen, omdat hij een eenvoudig leven bleef leiden ondanks zijn voorname positie. Zijn feestdag valt op 11 november, de dag van zijn begrafenis.

‘Sint Maarten is de beschermheilige van de armen’

Sint-Maarten was vroeger de datum waarop de oogst binnengehaald moest zijn en het vee op stal ging. Op 11 november werden de grote Sint-Maartensvuren ontstoken. Later werd het Sint-Maartensfeest vooral een kinderfeest waarbij kinderen op 11 november met zelfgemaakte lampions langs de deuren gaan om te zingen, in ruil voor snoep.

Programma

Kinderen zorgen voor een lampion en komen met hun ouders en/of andere begeleiders om 18.00 uur naar de kerk aan de Markt. Daar vertelt diaken Bas Leijtens over de betekenis van Sint Martinus en ontsteekt hij symbolisch het vuur. Een kwartiertje later start de lampionnentocht, voorafgegaan door Sint-Martinus te paard, de standaardruiter en de rest van het Sint-Martinusgilde. Via de Molenstraat en het Engelmondplein trekt de stoet naar het terrein aan de Dreefstraat voorbij het voetbalcomplex. Daar ontsteekt de vrijwillige brandweer de door het gilde opgebouwde brandstapel en beeldt het gilde de legende van Sint-Martinus met de bedelaar uit.
Ondertussen worden er eierkoeken en warme chocolademelk uitgedeeld. Als het programma klaar is en de brandstapel minder wordt, keren de bezoekers terug en zorgt de jeugdbrandweer voor een veilige afronding. In verband met de coronamaatregelen moet iedereen vanaf 14 jaar een QR-code of ander testbewijs kunnen tonen bij het betreden van het terrein.