Het Muziekcafé in het Huis van Waalre is voortaan elke maand geopend. (Foto: Jurgen van Hoof)
Het Muziekcafé in het Huis van Waalre is voortaan elke maand geopend. (Foto: Jurgen van Hoof) Jurgen van Hoof

Het Huis van Samen

Algemeen

WAALRE - Sinds in 2018 het gemeentehuis door Wim van der Donk, toentertijd commissaris van de koning, werd geopend staat er met grote letters op het gebouw: Het Huis van Waalre. En bij de entree is het eerste wat je ziet de tekst: Er is altijd een nieuw begin. Woorden die zeggen ‘wij verbinden’ en dat is wat bij Stichting Het Huis van Waalre hoog in het vaandel staat. 

Door Wilma Stofmeel

Nu ze drie jaar verder zijn en de gebruikers de weg beginnen te vinden in samenwerken, willen voorzitter Tony Liebregts en beheerder Patrick van der Meijden graag hun visie geven op dit bijzondere gebouw, want Het Huis van Waalre herbergt niet alleen het gemeentehuis en de bibliotheek, maar het is ook het dorpshuis voor alle inwoners van Waalre.

Zoeken

In het begin was het voor alle partijen zoeken hoe er samengewerkt kon worden. De receptioniste zit er niet meer alleen voor de gemeenteambtenaren. Er zijn meer gebruikers in het gebouw en bezoekers moeten daar ook naar doorverwezen kunnen worden. Er is niet alleen de gemeentebalie maar ook Goed voor mekaar, Vreemdelingenhulp, Waalres Erfgoed, het Taalcafé en nog veel meer.

‘s Avonds komen de verenigingen, het koor en de harmonie. De basisschool treedt op met de eindmusical. De bibliotheek houdt lezingen. In de theaterzaal worden voorstellingen gegeven. 

Voorzitter Tony Liebregts: “Het Huis van Waalre heeft een sociaalmaatschappelijke functie. Mensen moeten zich er thuis kunnen voelen, binnen kunnen lopen voor een kop koffie of thee. Zalen of kamers kunnen worden gehuurd voor vergaderingen of bijeenkomsten. Dankzij subsidie kunnen wij daar een toegankelijke prijs voor vragen. Voor commerciële bedrijven hanteren we marktconforme tarieven.”

‘Het Huis van Waalre heeft een sociaal-maatschappelijke functie’

Momenteel hebben wij een voorbeeldfunctie voor andere gemeentes omdat bij ons het gemeentehuis, de bibliotheek en het dorpshuis zijn geïntegreerd. Er is geen harde scheiding van de verschillende disciplines.”

Snufjes

In het gebouw zijn veel technische snufjes die bij een vergadering of een voorstelling gebruikt kunnen worden. Beheerder Patrick van der Meijden: “Al die techniek kan soms afschrikken, dan helpen mijn medewerkers en ik de mensen graag op weg. We luisteren wat er nodig is, leggen uit wat allemaal mogelijk is, denken mee en lossen op. De verschillende verenigingen en clubjes beginnen zich daardoor steeds meer thuis te voelen. We willen dat mensen elkaar ook buiten de verenigingen blijven ontmoeten.”

Muziekcafé

Hij vertelt verder: “Op zondag 10 oktober zijn we gestart met het muziekcafé, wat we maandelijks willen gaan doen. De ABC-band mocht het spits afbijten. Ik was even bang dat de opkomst zou tegenvallen omdat het mooi weer was, in Eindhoven liep de marathon en Max Verstappen kwam op tv. Maar de opkomst was ver boven verwachting. Zo’n 85 mensen vermaakten zich uitstekend, er werd zelfs gedanst en het publiek bleef tot het allerlaatst zitten om van de muziek te genieten.”

Talent

“Wij willen Waalres talent een podium bieden in de brede zin van het woord. Jong en oud zijn welkom. Het mag muziek zijn, poëzie, een koor; alles is welkom. Misschien groeit het in een paar jaar uit tot een groot evenement waar we het seizoen mee kunnen openen.”

‘Het Huis is een voorbeeld voor andere gemeenten’

7 november

Op zondagmiddag 7 november speelt de Waalrese band Garden Party in het Grand-Café. Gitarist Martien Tielemans, toetsenist/zanger Joost van der Knaap, bassist Graat en drummer Anne Wientjens schrijven en spelen de muziek die ze zelf leuk vinden. Hun roots liggen met name in de jazz en popmuziek en ze zijn moeilijk in een hokje te vangen. Ze spelen afwisselend jazzy moods, soundscapes, frisse popsongs en loungemuziek. Om 14:00 uur gaan de deuren open en om 14:30 start de band. De toegang is gratis.

Ook op podium?

Heb je een talent dat een podium verdiend? Dan ben je in Het Huis van Waalre van harte welkom. Aanmelden kan via onderstaande website. Bellen kan ook: 040-2282501 en vraag naar Patrick van der Meijden.

www.hethuisvanwaalre.nl/zaalhuur