Politie herstart onderzoek Dommelse coldcase

DOMMELEN - Eind augustus 1989 vinden enkele voorbijgangers in een droge sloot in Dommelen het lichaam van Wies Hensen. De avond daarvoor is de 32-jarige Budelse voor het laatst gezien op de kermis in haar dorp. De vrouw is door een misdrijf om het leven gekomen, maar ook ruim 30 jaar later ontbreekt van de daders ieder spoor. Nu waagt de politie een nieuwe poging in de Dommelse coldcase.

De politie kondigde vorige week een grote publiciteitscampagne aan om opnieuw aandacht te vragen voor de moord. Deze zal zich met name richten op de periode rondom de dag en plaats waar Hensen in 1989 verdween: de Budelse dorpskermis. Ofwel het laatste weekend van augustus. In die week vragen de politie en het Openbaar Ministerie (OM) zowel regionaal als landelijk op diverse manieren aandacht voor de zaak.

'Er moeten mensen zijn die meer weten over haar dood'

‘De campagne richt zich op iedereen die informatie heeft of denkt te hebben over de omstandigheden rond het overlijden van Wies Hensen. Want er moeten mensen zijn die meer weten over haar dood’, aldus de politie. Eerder werd een aantal mannen opgepakt op verdenking van betrokkenheid, maar allen worden inmiddels niet meer als verdachte aangemerkt. De publiciteitscampagne gaat gepaard met een volgens de politie uniek middel dat nog niet eerder is ingezet: een VR-weergave van de plaats delict. ‘De plek waar Hensen is gevonden, wordt zorgvuldig nagebootst en met 360’ fotoapparatuur gereconstrueerd. Aan de hand van een forensisch rechercheur kun je deze plek  door een VR-bril zien en kijken welke belangrijke sporen er zijn in het onderzoek’, schrijft de politie. De VR-weergave is te bekijken bij het Mobile Media Lab van de politie, dat staat opgesteld tijdens de aankomende kermis in Budel. Ook als de kermis onverhoopt wordt afgelast, bijvoorbeeld vanwege corona, reist het lab naar Budel af.

Nieuwe informatie

De politie werkt nu aan de voorbereiding op de campagne. Als deze straks van start gaat, wordt tevens nieuwe informatie in de zaak gedeeld. ‘De dood van Wies Hensen heeft de politie nooit losgelaten en door dit offensief hopen we dat het in Budel en omgeving, ruim dertig jaar na dato, opnieuw het gesprek van de dag zal worden waardoor tips en aanwijzingen naar boven zullen komen.' Nu al informatie delen kan bij het coldcaseteam van de politie Oost-Brabant via 0800-6070 en anoniem via 0800-7000.