Wethouder Theo Geldens uit Valkenswaard mocht aan de slag met duurzame graffiti.
Wethouder Theo Geldens uit Valkenswaard mocht aan de slag met duurzame graffiti.

Wethouder spuit graffiti

VALKENSWAARD - Een wethouder die graffiti op het trottoir spuit. Geen alledaags gezicht. In Valkenswaard ging wethouder Theo Geldens aan de slag met duurzame graffiti. De wethouder van duurzaamheid wil hiermee de gratis duurzaamheidspakketten nog eens onder de aandacht brengen. 

Inwoners van Valkenswaard met een koopwoning kunnen een duurzaamheidspakket aanvragen. Dat kan via Valkenswaard.nl/doezaam. In het gratis pakket zitten producten die huiseigenaren direct kunnen gebruiken om zo energie te besparen. Verder zit er informatie in het pakket over het toepassen van andere simpele besparingsmaatregelen.

Eigen woning

Het aanbod van het gratis duurzaamheidspakket geldt alleen voor inwoners van Valkenswaard met een eigen woning. Dit komt omdat de gemeente subsidie heeft gekregen van het Rijk om de pakketten aan te schaffen. 
Deze subsidie mag alleen besteed worden aan particuliere woningeigenaren.

Huurwoningen

Voor huurders van woningen in Valkenswaard wil de gemeente later dit jaar een andere actie opzetten om zo ook huurders te ondersteunen bij het verlagen van het energieverbruik.
De gemeente heeft al in 2019 de duurzaamheidsvisie vastgesteld. Hierin staan de wensen en ambities over wat Valkenswaard wil bereiken op het gebied van duurzaamheid.

Energieneutraal

Eerder is bijvoorbeeld al het initiatief Schaapsloop Energieneutraal uitgevoerd. Ondernemers van het industrieterrein hebben de handen ineen geslagen om de Schaapsloop over twintig jaar energieneutraal te maken. Ander voorbeeld is de Groene Zone, waarbij inwoners zonnepanelen aan kunnen schaffen zonder technische kennis en financiƫle middelen.

En Valkenswaard heeft bij het vernieuwde sportcomplex De Wedert gekozen voor zonnepanelen en zoutelektrolyse in plaats van chloor. "Het zijn voorbeelden waaruit blijkt dat Valkenswaard niet heeft stilgezeten de afgelopen periode om een bijdrage te leveren aan een gezonde en duurzame leefomgeving", schrijft wethouder Geldens in de duurzaamheidsvisie.
In 2017 heeft de gemeenteraad een amendement ingediend om het thema duurzaamheid te verankeren in het beleid van de gemeente. Dit is onderstreept in het hoofdlijnenakkoord en collegeakkoord voor 2018-2022. Belangrijke ambitie is om in 2050 een klimaatneutrale gemeente te zijn.

www.valkenswaard.nl/doezaam