Lokale alliantie start petitie tegen opheffen busritten

REGIO - Een lokale alliantie in Zuidoost-Brabant start een petitie tegen het opheffen van busritten door vervoerder Hermes.

De petitie is een initiatief van lokale GroenLinks-fracties en wordt ondersteund door Lokaal FNV Eindhoven en de Kempen, Vereniging EHVXL, Dwars Brabant-Zeeland, stadsfotograaf Jasper Scheffers en VSA Eindhoven. Door de coronacrisis heeft het openbaar vervoer een flinke klap gekregen. Daarom wil Hermes het mes zetten in de busverbindingen in Zuidoost-Brabant. Er gaan minder bussen per uur rijden. De bereikbaarheid met het OV voor inwoners van de Brainportregio en omstreken neemt daarmee af. Dit gebeurt ondanks de landelijke steunpakketten die Hermes heeft gekregen om het openbaar vervoer overeind te houden, zo blijkt uit informatie in handen van de alliantie.

Groot belang

Samir Toub, GroenLinks-raadslid in Eindhoven, is woordvoerder namens de alliantie: “Ondanks dat de samenleving weer opengaat, sluiten de deuren van een aantal bussen. Dat is treurig voor mensen die naar het werk, familie of vrienden willen. Of naar de vaccinatielocatie. Zeker voor mensen met een kleine portemonnee of zonder auto, is goed openbaar vervoer van groot belang." 

Onbegrijpelijk

Toub vervolgt: “Het is onbegrijpelijk dat het aantal buslijnen wordt geschrapt. Zeker voor een regio die hard groeit. Natuurlijk heeft Hermes last van de coronacrisis. Daarom is er ook een landelijk steunpakket voor het openbaar vervoer. Maar Hermes geeft aan ondanks dit steunpakket de sanering toch door te zetten. Vanwege de klimaatcrisis, de luchtvervuiling en de verkeersdrukte hebben we niet minder, maar meer bussen nodig.” De petitie kan worden ondertekend op https://www.petitie24.nl/petitie/3967/behoud-de-busritten. De handtekeningen worden aangeboden aan Hermes en de Tweede Kamer. Kamerlid Kauthar Bouchallikht (GroenLinks) heeft de kwestie aangekaart in de Tweede Kamer.

Website

De petitie wordt, zoals eerder gemeld, ondersteund door: GroenLinks Eindhoven, Helmond, Geldrop-Mierlo, Heeze-Leende en Waalre, Lokaal FNV Eindhoven e.o. en de Kempen, Vereniging EHVXL Dwars Brabant-Zeeland, stadsfotograaf Jasper Scheffers en VSA Eindhoven. De petitie kan ondertekend worden op:

www.petitie24.nl/petitie/3967/behoud-de-busritten