Theo van  de Mortel overhandigt het eerste exemplaar van het routeboekje aan wethouder Marinus Biemans.
Theo van de Mortel overhandigt het eerste exemplaar van het routeboekje aan wethouder Marinus Biemans.

Nieuwe fietsroute over de Peelrandbreuk naar de Peel

DEURNE - Door de Ossenbeemd is een nieuwe fietsroute samengesteld ‘Over de Peelrandbreuk naar de Peel’. De fietsroute is verkrijgbaar bij VVV Deurne en de deelnemende partijen. De Peelrandbreuk is van grote invloed op het Brabants landschap. Zo heeft het al duizenden jaren invloed op de natuur, het landschap en zelfs de mensen die er leven. Echter weten maar weinig mensen wat de Peelrandbreuk is of waar deze te vinden is. 

De nieuwe route voert de fietsers vanaf de Ossenbeemd over de Peelrandbreuk tot aan de “Verheven Peel”, zoals de natuurreservaten Deurnese Peel en Mariapeel ook wel gezamenlijk genoemd worden. De Verheven Peel wordt aan de westzijde begrensd door de Peelrandbreuk, die voor het grondwater nagenoeg ondoordringbaar is en daarom zeer belangrijk voor het behoud van dit uiterst kwetsbare natuurgebied. Onderweg word je opmerkzaam gemaakt op welke wijze de breuk zichtbaar is in het landschap en op welke manier mensen door de eeuwen heen gebruik hebben gemaakt van de mogelijkheden, die hen door de Peelrandbreuk werden geboden. 

Watermolen

De fietsers passeren onder andere het Groot en Klein Kasteel en de Watermolen van Deurne. En fietsen onder andere langs de dubbele bomenrij, die in het Heiakkerpark de Peelrandbreuk markeert. Wordt attent gemaakt op de grote zwerfkeien die juist door ligging van de Peelrandbreuk aan het oppervlak konden komen of op de vindplaats van de kannenbuizen, de eerste waterleiding van Deurne. Natuurlijk worden de fietsers ook gewezen op de lichte hoogteverschillen in het landschap en andere kenmerkende verschijnselen op en rond de breuk. 

In het bezoekerscentrum van de Ossenbeemd en bij Bijzonder Brabants kun je nog veel meer te weten komen over de Peelrandbreuk.  Terug bij de Ossenbeemd kun je je kennis van de Peelrandbreuk testen op het zonne-energie-elektrospel ‘Wat hoort bij wat?’. 

Prijzen

Van de route is een uitgebreide beschrijving met toelichting verkrijgbaar bij het VVV en bij de Ossenbeemd. Op de routebeschrijving is een quizvraagje opgenomen: onder de goede inzenders worden aan het eind van het seizoen 2021 een aantal prijzen verloot, beschikbaar gesteld door bedrijven langs de route.