‘Het laat de pastoor koud’ werd eenmalig opgevoerd voor een beperkt publiek. Het stuk is online te bekijken.
‘Het laat de pastoor koud’ werd eenmalig opgevoerd voor een beperkt publiek. Het stuk is online te bekijken.

Klotlanders denken in jubileumjaar in mogelijkheden

ZEILBERG - 2021 moest het jaar worden van een groots jubileum. De Klotlanders hebben vijfenzeventig jaar geschiedenis achter zich liggen en de actieve groep is nog lang niet van plan te stoppen met het schrijven van geschiedenis. Dat het allemaal anders zou moeten dan vooraf gepland, was duidelijk en zo werd het uitgestelde stuk, het jubileumstuk. ‘Het laat de pastoor koud’ werd eenmalig opgevoerd voor een beperkt publiek. 

door Martien van Rijt

Het stuk werd in één take opgenomen en vanaf zaterdag wordt het via het eigen YouTube kanaal bij de mensen thuis bezorgd. De spelers waren allen tekst- en rolvast en al was niet elke rol er een om in te shinen, de zwakste schakel bepaalt wel de sterkte van de ketting. En de ketting die dit stuk trok, was enorm sterk! Een zieltogende Zeilbergse kerkgemeenschap moest gered worden van een bankroet. Pastoor De Bont (Pieter Manders – overtuigend knap), gezegend met een niet te lessen wijndorst, sprak vanaf de kansel de geloofsgemeenschap toe. Hij predikte optimisme, zeker nu er vanuit Afrika financiële steun onderweg was, gebracht door mevrouw Mayamba (Marina van den Munckhof – geweldig Afrikaanse accent / doorbrak met gemak de vierde wand). Haar pogingen om, dansend als een medicijnvrouw, de aan een hartstilstand overleden pastoor De Bont weer tot leven te wekken, waren hilarisch. Daarmee is eigenlijk al veel van het verhaal weggegeven. Pastoor De Bont legde het loodje, maar dat kon niet. Hij moest namelijk de onvrouwelijke secretaresse van de bisschop, júffrouw Geurts (Ineke Spackler – om bang van te worden), overtuigen de subsidiekraan open te houden.

Brok aan ervaring

Pastoorsmeid Wilma (Johanna Sleegers – brok aan ervaring dus overtuigend) bediende op afstand een ballon in de mond van de overleden pastoor, waardoor hij leek te spreken, terwijl koster Kees (Geert van Nunen – geroutineerd) verscholen namens de dode geestelijke het woord voerde… Het ‘moetje’ van het niet echte liefdeskoppel Thijs en Ilse (Ger Guffens en Natasja van Eunen – beiden debuterend bij De Klotlanders) moest gecamoufleerd worden door een haasthuwelijk, terwijl crimineel mevrouw Broere (Wendy Maas – mooie ‘dubbelrol’), als rioolontstopper op zoek ging naar de bolletjes die ze mevrouw Mayamba had laten slikken.

Regenboogvlaggen

In deze tijd van regenboogvlaggen, slaat dit stuk de spijker op de kop. Wilma’s echtgenoot Jan (Martien Sleegers – prima typetje) had ervoor gekozen om na dertig jaar ongelukkig huwelijk en ‘toneelspel’ eindelijk uit de kast te komen. Hij deed dat in de preekstoel en zijn ontboezeming gaf de directe aanleiding voor het hartfalen van pastoor De Bont. Daarnaast viel juffrouw Geurts voor de verleiding van mevrouw Mayamba. Als stille rots in de branding was daar nog zuster Carolina (Margareth Reijnders – mimiek om van te watertanden). Niet van haar stuk te krijgen, totdat ook bij haar de stoppen doorsloegen…
Spel, decor, licht, geluid en een verlangend publiek maakten deze voorstelling tot enkele prachtige uurtjes genieten!

Gezien: Het laat de pastoor koud
Schrijver: Edward Bastiaansen
Door: Toneelgezelschap De Klotlanders
Plaats: Den Draai Zeilberg, zaterdag 3 juli 2021

Gratis stream

Andere jaren spelen De Klotlanders vaak vier of meer avonden voor (nagenoeg) volle zalen en men hoopt de mensen in deze tijd met een stream extra plezier te doen. Deze is sinds 17 juli beschikbaar. De stream is gratis te bekijken, maar het is niet raar dat men hoopt op een ‘fooi'. Immers, er zijn veel kosten gemaakt en er is al lang geen geld meer binnengekomen. Het stuk blijft een maand beschikbaar en dit is met toestemming van de IBVA en van de schrijver van het stuk. De link kunt u vinden op de website van het toneelgezelschap (www.deklotlanders.nl), op hun Facebookpagina en via hun Instagramaccount.