Toneelclub Bejato tijdens de laatste voorstelling in 2019.
Toneelclub Bejato tijdens de laatste voorstelling in 2019.

Ouderentoneelclub is naarstig op zoek naar actieve spelers

Doek dreigt te vallen voor Bejato

DEURNE - Toneelclub Bejato dreigt het 50-jarig jubileum in 2026 niet te gaan halen. De reden is dat het gezelschap te weinig actieve spelers heeft. Daarom zijn ze druk aan het lobbyen om volgend jaar 'gewoon' weer met een toneelstuk op de planken te staan. 

door Bram Vannisselroij

Bejato was in 2020 druk bezig met de voorbereidingen om het blijspel 'André bedoelt het niet zo kwaad' onder de knie te krijgen. Het decor was al geregeld en de toneelspelers maakten zich de rollen eigen, toen corona een dikke vette streep door de voorstellingen zette. Inmiddels haakten twee spelers vanwege fysieke malheur af. Wat overblijft zijn vijf actieve leden. "Maak daar maar 4.5 van", souffleert interim-voorzitster Jurrien Moraal. 

Nood

De nood is dan ook hoog bij de toneelvereniging die dit jaar 45 jaar bestaat. Een groot aantal rekwisieten staat inmiddels stof te vangen op de zolder van Annie Engelen, één van de toneelspeelsters en tevens secretaris. "Het zou doodzonde zijn als we noodgedwongen moeten stoppen omdat we te weinig actieve leden hebben", verzucht Engelen. 

'De repetitiemiddagen zijn altijd gezellig, maar er wordt ook gewoon hard gewerkt'

Ze is nu ongeveer acht jaar met veel plezier lid. "Ik heb optreden altijd leuk gevonden en besloot me aan te melden. Het is echt veel uitdagender en dynamischer dan je in eerste instantie denkt." 

Vijver

De vijver waaruit Bejato kan vissen is niet al te groot. "Iedereen met een passie voor toneel kan zich aanmelden. Het enige vereiste is dat toneelspelers ouder zijn dan vijftig", legt Moraal uit. Naast acteren krijgen leden ook de kans een bijdrage te leveren aan alle aspecten van een toneelvereniging. Zoals het vormgeven en maken van een decor en kostuums. De repetities vinden elke dinsdagmiddag van 14.00 uur tot 16.00 uur plaats in het Gerardushuis in Walsberg. "Die middagen zijn altijd gezellig, maar er wordt ook gewoon hard gewerkt. Het komt je op het toneel niet aanwaaien", vertelt Moraal. Bejato heeft sinds de oprichting in 1976 door Theo van Boven een flinke reputatie opgebouwd. De toneelgroep had successen met stukken als 'Tante Dien en Ome Bart', dat vier jaar op het repertoire stond. Een van de hoogtepunten was de samenwerking met de Peelcomedianten bij het toneelstuk van Antoon Coolen 'Kinderen van ons volk'. In 1997 werd deze voorstelling zeven keer uitverkocht. Ook waren de toneelspelers onderdeel van het monsterproject Babylon in 2007, een van de grootste toneelproducties ooit in Noord-Brabant. 

'Het komt je op het toneel niet aanwaaien'

Voortbestaan

Moraal en Engelen hopen op het voortbestaan van hun geliefde toneelvereniging en dat verschillende toneelspelers zich snel aanmelden. Regisseur Ger Guffens richt zijn pijlen immers al op de voorstellingen van 2022 en hoopt in september weer te kunnen repeteren. "Daar hebben we nog een aantal toneelspelers voor nodig. Anders is het over en uit", besluit Engelen. 

Toneelspelers van 50 jaar of ouder kunnen zich aanmelden via diezelfde Engelen via telefoonnummer 06-12787187.