De Legpenning voor Lex van de Haterd werd opgespeld door zijn vrouw Leonie. (Foto: Hein van Bakel)
De Legpenning voor Lex van de Haterd werd opgespeld door zijn vrouw Leonie. (Foto: Hein van Bakel) Hein v Bakel

Gemeentelijke onderscheiding voor Lex van de Haterd en Noud van de Kerkhof

DEURNE - Lex van de Haterd ontving afgelopen zondag uit handen van burgemeester Greet Buter de Legpenning van de gemeente Deurne. Een uur eerder werd Noud van de Kerkhof in het zonnetje gezet. Hij kreeg de Penning van Verdienste. 

Van de Haterd kreeg de Legpenning vanwege het feit dat hij zich al meer dan 25 jaar inzet als promotor van Deurne als cultureel centrum van Brabant. Hij kreeg de penning uitgereikt tijdens de opening van twee tentoonstellingen ‘Hooggeëerd publiek! Het circus in de beeldende kunst 1900-1950’ en ‘Kijk nou eens! Archeologische vondsten van Hendrik Wiegersma en anderen’. Dit vond plaats in de tuin van museum De Wieger in Deurne. Van de Haterd heeft een grote bijdrage geleverd in het behoud van het culturele klimaat van Deurne door zijn talrijke publicaties van Deurnese kunstenaars en de laatste jaren als onbezoldigd conservator van Museum De Wieger. Hij heeft er met zijn enthousiasme, zijn ongekende kennis van en passie voor Wiegersma en andere Deurnese kunstenaars mede voor gezorgd dat zij niet vergeten worden en hun bijzondere talenten nog steeds tot in lengte van jaren worden gewaardeerd. 

Sinds 1993 zet hij zich in als promotor van Deurne als cultureel centrum van Brabant. Hij doet dat door de publicatie van diverse boeken, artikelen in vaktijdschriften en catalogi over Deurnese kunstenaars, onder andere over Antoon Coolen, Hendrik Wiegersma en Pieter Wiegersma.

Van 2016 tot 2021 zette Van de Haterd als conservator Museum De Wieger meer op de kaart en leidde hij het museum door een moeilijke tijd door de bezuinigingen waarmee het museum te maken kreeg. Hij was verantwoordelijk voor de tentoonstellingen en het beheer van de collectie. Hij bedacht nieuwe tentoonstellingen, bereidde die voor, onderhield de contacten met bruikleengevers, met andere musea, met de media en de Heemkundekring. Daarnaast hield hij zich bezig met het onderzoeken en schrijven van de catalogi voor de Wieger zowel voor de diverse exposities als ook de algemene promotie catalogi. Inmiddels zijn er een directeur en een nieuwe voorzitter en zijn er weer financiële middelen om met mooie plannen de toekomst vol vertrouwen tegemoet te gaan. Met als doel om een museum te zijn dat zowel door de inwoners van Deurne als door kunstliefhebbers van het hele land wordt gekoesterd.

Penning van Verdienste 

Van de Kerkhof kreeg de Penning van Verdienste van de gemeente Deurne vanwege zijn grote inzet als vrijwilliger bij ZSV, buurtvereniging Zeilbergsestraat en KBO Zeilberg. De uitreiking vond plaats bij de heer Van de Kerkhof thuis. Van de Kerkhof is sinds 1 juli 1957, al meer dan 60 jaar, lid van voetbalvereniging ZSV. Hij was een verdienstelijk speler en heeft zich daarna nog vele jaren ingezet voor de vereniging als jeugdleider, bestuurslid en als medeorganisator van het 40-jarig jubileum. Vanaf 1991 tot op de dag van vandaag zet Van de Kerkhof zich met veel enthousiasme in voor Buurtvereniging Zeilbergsestraat. In 1991 trad hij toe tot het bestuur en was hij als secretaris belast met de jaarplanning, het vastleggen van de notulen en de correspondentie. Omdat er binnen de vereniging niemand was die in 2000 het voorzitterschap op zich wilde nemen, nam Van de Kerkhof ook die taak op zich. Het zou tijdelijk zijn, maar dat is niet gelukt. Van de Kerkhof is tot op heden zowel voorzitter als secretaris. Hij draagt de vereniging en is voor een groot deel verantwoordelijk voor de verbondenheid in de buurt. Sinds 2015 zet Van de Kerkhof zich in voor de KBO afdeling Deurne-Zeilberg. Als vice-secretaris is hij medeverantwoordelijk voor de algehele organisatie. Verder staat hij altijd klaar voor allerlei hand- en spandiensten die er elke week bij de diverse activiteiten moeten worden verricht.

Noud van de Kerkhof en zijn vrouw werden thuis verrast door burgemeester Greet Buter. (Foto: Hein van Bakel)