De Grand Prix op het Eurocircuit vorig jaar. (Archieffoto: Jurgen van Hoof)
De Grand Prix op het Eurocircuit vorig jaar. (Archieffoto: Jurgen van Hoof)

Het Eurocircuit blijft behouden voor regio

Algemeen 142 keer gelezen

VALKENSWAARD - Het Eurocircuit is een van de meest slepende kwesties in de Valkenswaardse politiek. Donkere wolken leken zich recentelijk samen te pakken boven het terrein. Een nieuw bestemmingsplan moet zorgen voor duidelijkheid over de toekomst van het circuit. De eerste stap werd vorige week gezet door de gemeenteraad in Valkenswaard.

door Roy de Leijer

Om te komen tot het nieuwe bestemmingsplan werden vijf scenario’s uitgewerkt. De raad koos voor scenario 2, wat betekent dat het huidige gebruik door de zes verenigingen van het Eurocircuit gelegaliseerd wordt. Daarvoor moet een nieuwe bestemmingsplanprocedure opgestart worden.

Verenigingen

Het besluit van de raad was bijna unaniem, alleen Susanne Peeters (Helder & Gedreven) kon niet instemmen met het gekozen scenario. Het nieuwe bestemmingsplan moet de basis leggen voor het toekomstige gebruik van het circuit en daarmee duidelijkheid bieden aan omwonenden en de zes verenigingen: Motorsport Vereniging Valkenswaard (MVV), Nederlandse Rallycrossvereniging (NRV), Wielerclub TWC De Kempen, BMX-fietsclub Lion d’Or, Het Sint Martinusgilde en Politiehondenvereniging De Verdediger. Recent werd onder de inwoners van Valkenswaard al een enquête gehouden. Ruim driekwart van de deelnemers gaf daarin aan een toekomst te zien voor gemotoriseerde sporten op het circuit.

Worsteling

In de vergadering was de gemeenteraad aan zet om een besluit te nemen. Veel fracties worstelden met het maken van de juiste keuze. Een aantal partijen had aanvankelijk de voorkeur voor scenario 5, of een ‘lightversie’ hiervan. Onder meer omdat dit verenigingen meer mogelijkheden zou bieden om zich door te ontwikkelingen en voor nieuwkomers om in te stappen. Volgens andere partijen kleven er aan het zogeheten combinatiescenario te veel onzekerheden en (juridische) risico’s. Ondanks het raadsbesluit zien veel fracties nog beren op de weg. Pieter van Rijkswijk (D66): “Dit is niet het sluitstuk van het verhaal, maar slechts het begin van de lange weg die we nog te gaan hebben voordat er een definitief en goedgekeurd bestemmingsplan op tafel ligt.” 

Bereikbaarheid

De bereikbaarheid van het Valkenswaardse circuit was een terugkerend thema tijdens de raadsvergadering vorige week. De raad besloot ‘het Haakje’, de verbindingsweg tussen de Mgr. Smetsstraat en de nieuwe N69, alsnog open te stellen voor alle verkeer. Dit moet zorgen voor een betere dagelijkse ontsluiting van het Eurocircuit. 

‘Dit is niet het sluitstuk van het verhaal, maar slechts het begin van de lange weg die we nog te gaan hebben’

De voorbereidingen voor de bestemmingsplanprocedure worden binnenkort opgestart. In het najaar wordt er meer duidelijk over het vervolgtraject.

Veertig jaar oud

Het huidige bestemmingsplan voor het terrein van het Eurocircuit is ruim veertig jaar oud. De regels zijn onduidelijk en leiden regelmatig tot een verschil van mening tussen gebruikers van het circuit, gemeente, omwonenden en milieuvereniging. Totdat er een nieuw toekomstplan en daarna een geactualiseerd bestemmingsplan is voor het terrein, zijn er veel lopende zaken waarbij verschillende partijen en de gemeente een rol hebben. De gemeente Valkenswaard heeft op haar website een speciale pagina waar meer informatie te vinden is over het Eurocircuit.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant