Piet Knook in zijn Japanse tuin achter het huis waar hij blij mee is, maar hij droomt groter.
Piet Knook in zijn Japanse tuin achter het huis waar hij blij mee is, maar hij droomt groter. Connie Sinteur

Droom van Piet Knook komt uit

Algemeen 175 keer gelezen

WAALRE - Toen Piet Knook zo’n twaalf jaar geleden zijn huis aan de Spirealaan betrok, kwam er allereerst een grote vijver voor Koi in zijn achtertuin en plantte hij grote duurzame bamboe in zijn voortuin. De basis was gelegd voor wat in de loop der jaren steeds verder uitgroeide tot een Japanse tuin.

door Wilma Stofmeel 

Knook had het druk met zijn werk in de Efteling en daarbuiten met theaterwerk, wat altijd hollen of stilstaan was. Al die tijd zat het realiseren van een echte grote Japanse tuin met waterpartijen, bruggen en een theehuis met ruimte voor de theeceremonie in zijn hoofd. Een tuin waar bezoekers helemaal zen van zouden worden, kunnen genieten van de natuur en waar hij zelf ook tot rust komt. Nu ziet het er naar uit dat zijn droom werkelijkheid wordt, al heeft hij nog een lange weg te gaan.

Sakura Festival

Knook houdt van de Japanse cultuur en de manier waarop de Japanse bevolking op ecologische wijze omgaat met de natuur. “De Japanse tuinen werken met een cyclus van geboorte en groei. Ik heb grote bewondering voor het Sakura festival wanneer de kersenbomen bloeien. Dat is daar een nationaal festival. Het festival loopt van zuid naar noord, want de bomen bloeien overal op een ander moment. Er is dan dagelijks Sakura nieuws op de tv. Ik ben me steeds meer gaan verdiepen in de Japanse cultuur en de eeuwenoude manier waarop ze in Japan duurzaam werken.” De kersenbomen bloeien meestal tussen midden maart en begin mei.

Concept

Knook maakte een concept waarin hij zijn visie uiteenzette en ging daarmee naar Olaf Vugs, de creatief directeur van de Efteling. Die was heel enthousiast over zijn idee en adviseerde Knook op zoek te gaan naar een gemeente waar hij het idee kon realiseren. Van uit zijn netwerk kreeg hij veel steun bij zijn idee. “Ik was verrast door het enthousiasme waarmee iedereen mij wilde helpen. De een studeert bos- en natuurbehoud en wil mij op dat gebied helpen. De ander hielp me bij het maken van mijn conceptboek dat ik diverse gemeentes zou aanbieden. Ik werd geholpen bij de ambtelijke weg en dat ik de juiste ambtelijke woorden gebruik. Ik ben voorzitter van de ledenraad van de Rabobank Waalre – Valkenswaard – Borkel en Schaft, en ook daar zijn ze heel enthousiast.”

Valkenswaard

Knook bezocht verschillende gemeentes die hij zijn plan voorlegde. Uiteindelijk is de gemeente Valkenswaard warm gelopen voor zijn idee. “De gemeente Valkenswaard is positief bezig met een groene toekomst. Ik maakte een afspraak en ging daar bepakt met een ceremonieel Japans theepakket naar toe. Daar deed ik mijn verhaal en mijn principe verzoek. Dat verzoek is inmiddels goedgekeurd. Nu gaan we op zoek naar een geschikte locatie en maak ik een nieuw concept waarin ik dieper in ga op het milieuvraagstuk wat er bij een Japanse tuin komt kijken.”
Knook kreeg het advies contact op te nemen met Yukari Tangena Suzuki. Zij is voorzitter van de stichting Dialoog Nederland Japan Indonesië en is voor haar werk koninklijk onderscheiden. Zij kan hem helpen met haar connecties in Japan en het contact met de Japanse ambassadeur.

Schenking in natura

“Ik hoop dat de Japanse tuin de grootste van Europa wordt en wil daarmee meer dan 400 jaar vriendschap met Japan bevestigen. Als alles rond is stuur ik een brief aan de Japanse- en Nederlandse ambassade en aan het koningshuis met de vraag of zij bij willen dragen met een schenking in natura. Ik zoek nu bedrijven die willen sponseren in natura, bijvoorbeeld door bomen en planten te schenken, graafmachines, materialen of mankracht beschikbaar te stellen. Ik investeer in tijd en energie en beheer straks de tuin met respect voor de natuur.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant