Maartje Borghuis

‘Dangerzone’ bij de tandarts

  Column
Foto:

De aanvallen op de 5G zendmasten zijn niet van de lucht. De onvermijdelijke drang naar vernieuwing en verbetering gaat maar door en dat pleziert niet iedereen. Na 3G rond 2003 en 4G rond 2012, is de constante data-honger van de mens verantwoordelijk voor de ontwikkeling naar 5G. Zeg nou zelf, kunt u nog leven zonder Facebook, Instagram, Tiktok, Pinterest, Reddit en Twitter? (ik wel).

De invoering van 5G is niet te stoppen, net zoals we door zullen stomen naar 10G. En bij iedere verandering kom je weerstand tegen. De zorgen over de straling die in verband wordt gebracht met kanker, alzheimer en onvruchtbaarheid, zijn voor sommige mensen zeer oprecht. Dat die straling onder de officiële Europese limiet blijft zal hun worst wezen. Mensen die ‘elektrogevoelig’ zijn kunnen heel veel last ondervinden.

Ik heb eerlijk gezegd geen idee of dit een echte meetbare klacht is, mijn vriend heeft veel kennis van laagfrequent geluid en dat blijkt echt problemen te kunnen geven. Waar ik wel enig idee en kennis van heb is röntgenstraling, waar wij tandartsen uiteraard gebruik van maken. Het heilige huisje van deze maand: ‘die foto’s van jullie zijn levensgevaarlijk, en ik heb nergens last van dus laat maar.’

In Nederland zijn tandartsen aan allerlei richtlijnen en adviezen gebonden als het gaat om het inzetten van röntgenfoto’s. Röntgen wordt zowel preventief als reactief gebruikt, zowel uit voorzorg als bij klachten. En bij die preventieve foto’s rijzen soms vragen van patiënten. ‘Moet dat echt? Is het nodig? Kan het kwaad? Alweer?’. De Europese richtlijn adviseert om 1x per 6, 12 of 24 maanden foto’s te maken, afhankelijk van het cariësrisico. Nederlandse tandartsen houden meestal een interval aan van 3 jaar. Bij hoog risico is het korter, bij laag risico kan het ook langer zijn.

Geen enkele tandarts kan alleen op zijn ogen vertrouwen. Veel (kleine) problemen zien we alleen op röntgenfoto’s en ikzelf vul liever een klein gaatje dan dat ik een wortelkanaalbehandeling moet doen wegens een groot gat. Géén foto’s maken omdat een patiënt dit weigert, kan worden gezien als malpraxis. De professional moet hierin zijn/haar verantwoordelijkheid nemen en doen wat de gezondheid van de patiënt bevordert, in dit geval is foto’s maken hier een onderdeel van.

Een longfoto geeft bijna 25x meer straling dan 1 kleine tandartsfoto. Een mammogram 150x meer. Een vlucht van Amsterdam naar New York (van circa 8 uur, 250x meer.

En jaarlijks krijgen we sowieso al 500x meer omgevingsstraling binnen dan van 1 tandartsfoto. De straling bij de tandarts is (mits correct geïndiceerd!) noodzakelijk en onontkoombaar, maar onschadelijk. Ook bij zwangere vrouwen overigens, maar dat is vaker een psychisch ‘doe nu maar even niet’, wat prima is.

Hopelijk bent u qua röntgen weer even gerustgesteld, succes met 5G!

Maartje Borghuis

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden