Ik zit met mijn handen in het haar als ik denk aan mijn terugvlucht naar Nederland.
Ik zit met mijn handen in het haar als ik denk aan mijn terugvlucht naar Nederland. (Foto: Noortje de Vries )
Noortje de Vries

De overdreven bange Amerikaan, dat ben ik nu

  Column

Nory in the USA

Over minder dan 7 dagen zet ik weer voet op Nederlandse bodem. Dat is opzicht al best wel spannend aangezien ik die bodem al bijna twee jaar niet meer gevoeld heb. Geen vlak land, fietsende mensen, terrassen, geen familie en vrienden. Maar ik heb afgelopen vijf maanden ook geen fysiek menselijk contact gehad. Ik heb bijna vijf maanden lang moeten ademen door een stoffen masker. Mijn handen zijn al vijf maanden droog en ruw door het wassen.

Ik heb vaak gesprekken met mijn ouders. Wij kunnen het altijd over alles hebben: de makkelijke dingen maar ook de moeilijke. We zijn het niet altijd met elkaar eens maar als er op het nieuws iets over Amerika naar voren kwam dan waren we eens gestemd: wat zijn ze toch allemaal overdreven en over de top daar. En ja, ik moet zeggen dat ze hier over de top zijn. En ja, ik moet zeggen dat ze overdrijven, maar dat heeft mijn persoonlijkheid wel naar boven gehaald. Ik houd ook van meer en luider. Ik ben meer open geworden de afgelopen twee jaar en ik dans wanneer ik wil. Ook als niemand anders zal dansen.

Maar ik heb ook voor het eerst mee gekregen hoe Amerikanen omgaan met iets traumatisch en groots. Ik geloof goed dat het in Nederland echt niet makkelijk is geweest afgelopen tijd met het coronavirus, maar hier in Amerika gaat het over de top. Ik heb op de voorgrond meegemaakt wat er zich hier in The States afspeelt. Boodschappen afvegen met Clorox doekjes, 2 maanden niet uit huis mogen en twee weken in je slaapkamer zitten omdat je misschien corona hebt. Dat maakt een mens bang.

Dus ik ben bang. Ik ben bang voor de Nederlandse bodem, maar ik ben vooral bang voor fysiek contact. Ik ben nu de overdreven Amerikaan geworden waar mijn ouders en ik altijd om lachten. Ik ben dadelijk degene die op Schiphol haar handen en armen desinfecteert omdat ze bang is anderen te besmetten. Ik ben dadelijk degene die over Den Hof loopt met een masker. Ik ben degene die zoekt naar de pijlen op de grond in de drogisterij. Over minder dan 7 dagen zet ik voet op Nederlandse bodem en ik ben overdreven bang.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden