‘Leefstijl’ bij de tandarts
Maartje Borghuis

‘Leefstijl’ bij de tandarts

  Column
Foto:

Tandarts Maartje Borghuis

Gisteren heb ik voor het eerst een digitale afscheidsdienst meegemaakt. Het was (gelukkig) al een tijd geleden dat er een definitief afscheid heeft plaatsgevonden, maar deze vorm van gedag zeggen kwam even rauw op m’n dak vallen. Na de dienst zijn we naar het huis gereden van de overledene, waar we nog even afscheid konden nemen door langs te lijkwagen te lopen. Met de directe familie in de auto’s erachter, die probeerden sterk te blijven achter het stuur. Bijzonder is een understatement.

De afgelopen maanden zijn er meer mensen overleden dan gemiddeld. Corona heeft zeer waarschijnlijk meer directe en indirecte slachtoffers gemaakt dan we tot nu toe weten. Ook is bekend dat mensen met een slechte conditie en overgewicht een hoger risico lopen om kopje onder te gaan. Gelukkig valt het daadwerkelijke sterftecijfer procentueel mee, door alle maatregelen en zorg die we hier in Nederland krijgen. Wel wordt gevreesd voor een tweede golf en de termen preventie en leefstijl steken de kop op.

Ikzelf ben ook een (klein) slachtoffer van de suikerindustrie en ik ben zeker geen slanke den. Ik weet hoe ik mijn gebit gaatjesvrij moet houden, maar voor bepaalde verleidingen kan ik goed zwichten, resulterend in zwembandjes. De hele gezondheidszorg zou baat hebben bij een gezonde leefstijl van alle 17.424.288 inwoners van Nederland. Als iedereen spontaan ‘netjes’ zou gaan doen qua voeding, beweging en stressreductie, dan zouden veel chronische problemen verdwijnen.

Maar het is lastig. Minder dan 1 op 30 kan langer dan 4 jaar zijn/haar gewichtsverlies volhouden. 80% van rokers wil stoppen, maar blijvend stoppen is een grote uitdaging. Veel zorgverleners steken veel energie in pogingen tot gedragsverandering. Ook de tandarts. Het heilige huisje van deze maand: ‘Die adviezen over m’n tanden zijn duur, doe maar gewoon dichtplamuren, dan is het weer opgelost’ (letterlijke quote en iemands goed recht overigens).

Sommige medische problemen zijn aangeboren, sommige komen gedurende het leven ineens tevoorschijn, gewoon domme pech. Soms spelen je genen je parten. Soms breek je iets, soms krijg je een ongeluk. De Nederlandse spoedzorg is geweldig, altijd staat een ambulance klaar, huisartsenposten 24 uur per dag, ook tandartsen staan klaar als er écht iets aan de hand is.

Maar veel zorg wordt besteed aan problemen die gewoon ontstaan door het dagelijks leven: door onjuiste zorg voor je lichaam, te weinig bewegen, te ongezond eten, teveel alcohol drinken, stress, roken, drugs, keiharde muziek, de app-nek en swipe-duim… Alle zorgverleners doen hun uiterste best om te helpen en als we kunnen aanzetten tot blijvende gedragsverandering dan is dat geweldig. Maar efficiënte gedragsverandering werkt alleen als iemand er klaar voor is en open voor staat, dat is heel persoonlijk. Hopelijk kunnen in alle takken van zorg langzaam richting langdurige gezondheid bewegen, met vallen en opstaan.

Maartje

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden