I’m not black, but I see you Foto: Noortje de Vries
I’m not black, but I see you Foto: Noortje de Vries (Foto: Noortje de Vries)
Noortje de Vries

Dit is niet een Amerikaans probleem, dit is wereldwijd

  Column

Met grote spanning zat ik dinsdagavond 2 juni de livestream van de Manhattan Brug in New York City te kijken. Een brug die maar een uurtje rijden van mij vandaan is. Ruim tweeduizend Amerikanen die in een protestmars liepen voor George Floyd, werden ruim twee uur lang vastgezet door de politie. Ze mochten zowel Brooklyn als Manhattan niet in. Tweeduizend mensen, dat is ongeveer de helft van het aantal mensen dat woont in de Ekenrooi.

Ik schaam mij diep. Racisme op basis van huidskleur, geloof of afkomst is gewoon niet oké. Dit is niet iets wat alleen gebeurt in Amerika of boven de rivieren. Ik ken verhalen van mensen die in ons eigen dorp zijn bevooroordeeld op basis van hun kleur en afkomst. Ik wil mij inzetten waar ik kan maar ik wist nooit waar ik moest beginnen. Ik ben mensen gaan volgen op Social Media die mij uitleggen hoe je als wit persoon kan helpen in de strijd tegen racisme. Ik wil mij inzetten en mee vechten naast de zwarte community. En daar moet ik zelf meer energie in steken. Ik zal niet heel de geschiedenis over racisme gaan bevragen aan iemand met kleur, dat is mijn eigen verantwoordelijkheid om te leren. Zo luister ik nu naar podcasts over rasverschillen, heb ik boeken besteld die mij meer kunnen uitleggen over de geschiedenis en kijk ik documentaires op Netflix.

Op de middelbare school werd er vaak gepraat over wat jij zou doen tijdens de Tweede Wereldoorlog of wat jouw rol zou zijn in de Gouden Eeuw. Nu kan je bewijzen wat jij zou doen. Dit is een moment wat in de geschiedenisboeken zal komen te staan en waar jouw (klein)kinderen over gaan vragen. Bedenk dan hoe je deze vraag wilt beantwoorden: 'Wat deed jij tijdens de protesten tegen racisme'? 'Hield jij je mond dicht, repost je wat berichten op Social Media of ben je actief gaan werken aan een oplossing?

Wat ik graag wil meegeven vandaag: houd je niet stil. Praat erover met je kinderen. Mocht je niet weten hoe, zoek dan Dr. Donald Grant op Facebook, hij legt je uit hoe en wat je het beste tegen welke leeftijd kan zeggen. Luister naar de podcast ‘dipsaus’ of lees het boek ‘Hallo witte mensen’. Dit is niet een strijd tussen zwart en wit, dit is een strijd tussen ons allen en racisme.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden