Maartje Borghuis

‘Mond dicht’ bij de tandarts

  Column
Foto:

De afgelopen weken is m’n mond vaak genoeg wijd opengevallen. Van verbazing of schok, meestal corona-gerelateerd. Gelukkig zijn we inmiddels weer aan het werk en veelal zijn onze patiënten daar blij mee. Maar genoeg over corona, bij de tandarts is het zo schoon dat u zich geen zorgen hoeft te maken.

Hoewel wij tandartsen u vaak genoeg vragen om ‘de mond even open te doen’, vinden wij het ook belangrijk dat u dat normaal gesproken niet doet. Openmondgedrag is niet bijzonder wenselijk. Ik heb zelf al heel lang een spraakprobleempje en heb daardoor logopedische problemen altijd interessant gevonden.

Als tandarts kom je dan snel in aanraking met OMFT, oro-myofunctionele therapie. Dit is therapie voor het trainen van gezichtsspieren en mondgewoonten. En hiermee snij ik het heilige huisje aan van deze maand: wij doen meer dan alleen gaatjes vullen en tanden trekken.

De laatste jaren hou ik me steeds meer bezig met neusademhaling. Voor mijzelf is dat altijd een manier geweest om te kalmeren/mediteren/vloeiender te spreken etc. Ook in de tandheelkunde speelt dit een grote rol. Onderzoeken laten zien dat veel kinderen de neiging hebben tot mondademhaling. Die ademen dus standaard via de mond, niet via de neus.

Het is mijn ervaring dat veel volwassen ook moeite hebben met neusademhaling, zeker bij ons in de stoel. Het water dat we gebruiken is soms maar moeilijk weg te slikken, omdat mensen niet met open mond door de neus kunnen ademen. En dat resulteert in benauwdheid, panische slikreflexen en een fonteintje richting ons spatscherm. Er zitten echter behoorlijk wat nadelen aan mondademen.

Bij mondademen wordt de lucht niet gefilterd en niet verwarmd. Ook wordt de mond erg droog en krijgt u sneller gaatjes en tandvleesproblemen. Er hoopt slijm op in de neus waardoor bacteriën meer kans krijgen. Bij mondademen wordt veel minder vaak geslikt, waardoor de kans op oorontsteking stijgt. Het werkt daarnaast chronische hyperventilatie in de hand, omdat het zuurstofgehalte in het bloed lager is dan bij neusademen.

Dit alles is al vervelend genoeg bij volwassen, maar bij kinderen beïnvloed het de groei en slaappatroon. Als de tong te vaak naar beneden hangt en er niet vaak genoeg geslikt wordt, dan groeit het aangezicht niet op de juiste manier.

Orthodontie is tegenwoordig heel normaal, maar blijkt niet altijd nodig als de gezichtsspieren op de juiste manier gebruikt worden. En soms krijgen kinderen het stempel ADHD, terwijl ze ‘gewoon’ een ademhalingsprobleem hebben.

Heeft u last van: snurken, droge mond, ademgeur, vermoeidheid, donkere kringen onder de ogen? Dan bent u misschien een mondademer en kan het waardevol zijn hier iets aan te doen. Uw tandarts kan u wellicht op de goede weg helpen, we kunnen iets meer doen dan alleen zeggen: ‘Mondje dicht!’.

Maartje Borghuis

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden