Mijn ‘leefruimte’ voor twee weken.
Mijn ‘leefruimte’ voor twee weken. (Foto: Noortje de Vries)
Noortje de Vries

In ‘slaapkamer quarantaine’ naast het epicentrum van Amerika

  Column

Vandaag is dag 27 in quarantaine. In een ander continent. Ver weg van mijn eigen familie. Dichtbij het epicentrum van Amerika. Het is best wel gek om te beseffen dat ik veel gevaar kan oplopen mocht ik besluiten om naar buiten te gaan. Op dit moment woon ik in Connecticut, een van de drie staten van Amerika met de meeste besmettingen.

Op 12 Maart besloot mijn gastgezin om in zelf quarantaine te gaan. Alleen de vader zou nog het huis verlaten om in New York City naar het werk te gaan. Dit hebben we ongeveer een week aangehouden en sindsdien is hij ook 24/7 thuis. In die week dat hij toch nog naar New York ging ben ik ziek geworden. We weten tot de dag van vandaag niet of ik een lichte vorm van corona heb gehad, maar ik kan wel zeggen dat ik een paar dagen goed ziek ben geweest.

Er kwam best wel wat paniek binnenshuis dus daarom hadden we besloten dat ik twee weken in ‘slaapkamer quarantaine’ zou gaan. Nou jongens, ik kan zeggen dat slaapkamer quarantaine niet leuk is. Mijn slaapkamer heeft een eigen aanliggende badkamer dus ik leefde in een soort mini studio. Drie keer per dag kreeg ik een sms'je van mijn gastmoeder met de melding dat er eten voor mij klaar stond buiten mijn deur. Geen vrijheid om te gaan en staan waar je wil, geen vrijheid om te kiezen wat je mag/kan eten.

Dan hebben jullie het daar in Nederland best wel goed. In een 'volwassen land' waar de minister verwacht dat iedereen zijn 'gezond verstand' gebruikt en niemand oplegt wat te doen. 1,5 meter afstand nemen van elkaar, nog gewoon naar de supermarkt kunnen gaan en bij elkaar op bezoek gaan. Vooral het bij elkaar op bezoek gaan moet je hier in Amerika niet in je hoofd halen. Alles en iedereen zit hier op slot. Boodschappen worden online besteld, met een wachttijd van soms 2 weken.

Nu vragen mensen zich misschien af of het slimmer is om naar huis te gaan. Daar heb ik wel een helder antwoord op: nee. Het risico wat ik neem om naar huis te vliegen is enorm. De kans dat ik daadwerkelijk besmet raak vóórdat ik het vliegtuig instap is rijkelijk aanwezig, laat staan wie ik besmet in Nederland. Maar vooral op die nieuwe twee weken verplichte 'slaapkamer quarantaine' zit ik niet te wachten.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden