Foto:
Maartje Borghuis

'Corona' bij de tandarts

  Column

TANDARTS MAARTJE BORGHUIS

Ondanks mijn voornemen 12 heilige huisjes aan te kaarten dit jaar, kan ik er niet omheen met de Corona hype (hysterie?) mee te gaan. Misschien een klein heilig huisje dan: ‘Tandartsen zijn zo vastgeroest, die doen al jaren hetzelfde trucje!’. Het afwijken van mijn oorspronkelijke plan laat hopelijk ook tekenen van flexibiliteit zien.

Hoe iets moois als een ‘krans van licht rond de zon’ nu toch een nare bijsmaak heeft gekregen. Zo ook het Corona-biertje, hopelijk heeft het merk er niet te veel last van.

Op het moment van schrijven heeft het Corona-virus om zich heen gegrepen in Europa. Heel Italië zit op slot, Rutte heeft het handenschudverbod uitgevaardigd, Brabant moet sociaal onthouden en het Songfestival staat wellicht op losse schroeven. Een grote tandartsenbeurs die in de RAI zou plaatsvinden is inmiddels ook afgelast.

Het Corona virus moet serieus worden genomen, net zoals destijds de SARS-uitbraak, de Mexicaanse griep en het MERS-virus. Respectievelijk 774, minimaal 125.000 en 640 doden, wereldwijd.

Sinds 2012 is er geen grote uitbraak meer geweest. Corona heeft tot nu toe iets meer dan 4000 slachtoffers geëist, voornamelijk ouderen en zieken. Te uwer informatie, de griepgolf van 2018/2019 heeft in Nederland alleen al gezorgd voor bijna 3000 doden meer dan normaal.

Het lijkt niet zozeer een heel dodelijk probleem, maar wel een groot maatschappelijk probleem. Als het een mild virus blijkt te zijn, kan het moeilijker zijn om in te perken en ligt verspreiding op de loer. En als ineens half Nederland ziek thuis moet blijven, dan wordt het lastig om de maatschappij draaiende te houden.

Nou kan ik me heel goed voorstellen dat het gros van de mens best een beetje zou gniffelen bij het idee van vele zieke tandartsen. Kom je maar mooi nog even onder je wortelkanaalbehandeling uit. Maar toch, als je veel pijn hebt zijn die tandartsen wel wenselijk.

Het indammen van het virus heeft de prioriteit en alle maatregelen daaromtrent zijn belangrijk. Zo geven wij geen handen meer, vragen we verkouden mensen liever even thuis te blijven en hopen we dat we nog voldoende mondkapjes hebben om te kunnen werken. De tandarts werkt gewoon door, onze infectiepreventie maatregelen staan als een huis.

We merken wel dat de angst wat toeneemt onder de mensen, wie weet is er op het moment dat dit bij u op de mat ligt, een nieuwe schokkende ontdekking geweest. Wij tandartsen hopen dat alles weer bedaart, zonder dat half Nederland er zwaar door geraakt wordt.

Ondertussen blijf ik me geduldig bezighouden met de enige corona waar ik regelmatig mee in contact kom en die zeker niet besmettelijk is: de corona del dentista, Spaans voor ‘kroon van de tandarts’.

Maartje Borghuis

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden