Maartje Borghuis

'Eeuwige jeugd' bij de tandarts

  Column
Foto:

Botulinetoxine, jawel, dit mooie woord is sinds enkele jaren ook populair onder (enkele) tandartsen. In 2019 was het feit dat tandartsen gebruik maken van botox nog uitgebreid in het nieuws. Ikzelf doe het niet, maar ik begrijp wel dat botox in sommige gevallen heel nuttig kan zijn.

Voor mensen die bijvoorbeeld extreem knarsen kan een botox behandeling (tijdelijk) heel goed helpen. Ook mensen die heel veel tandvlees laten zien als ze lachen, kunnen met botox (tijdelijk) een goede verbetering krijgen. Ikzelf zou altijd kijken naar een oplossing die langdurig effect heeft, maar goed, botox is wel simpel en snel.

De vraag naar de eeuwige jeugd is allang de tandartspraktijk binnengedrongen. Een deel van de mensheid wil graag tot in het graf mooie gave tanden. Dat het gebit erg belangrijk is voor een eerste indruk is algemeen bekend, een onverzorgde mond zorgt vaak voor minder zelfvertrouwen. Sinds de jaren '60 zijn veel mensen hun gebit beter gaan verzorgen en met de opmars van fluoride zijn mensen steeds beter in staat hun eigen gebit langer gezond te houden.

En daarmee kom ik op het heilige huisje van deze maand: 'Kan je echt een gaatje krijgen onder een kroon?'.

In de laatste decennia van de vorige eeuw zijn immens veel vullingen, kronen, bruggen, facings, veneers, etc gemaakt. Allemaal hulpmiddelen om de houdbaarheidsdatum van de tanden te verlengen. In die jaren werd nog heel veel vergoed, de meeste mensen hebben niet veel hoeven bijbetalen of ze zijn hun bijdrage allang weer vergeten.

Inmiddels is het 2020 en zijn de kosten des levens aardig gestegen. Daarnaast zijn de verzekeringen niet meer zo scheutig als voorheen. Hoewel we al een eind gekomen zijn is cariës, een grote vijand van het gebit, nog lang niet de wereld uit. Ik merk dat mijn patiënten soms ontzettend verbaasd zijn als een kroon vervangen moet worden, omdat aan de kroonrand een gaatje in de kies is gekropen. Of dat een vulling vernieuwd moet worden. Niet altijd leuk om geld aan uit te geven. Geregeld wordt geopperd dat 'die vorige tandarts het vast niet zo goed heeft gedaan'.

Helaas, zolang er tanden en kiezen in de mond zitten, kan je op alle mogelijke plekken nog gaatjes krijgen. Geen enkele vulling, kroon of brug gaat met zekerheid levenslang mee. Ook implantaten niet. Tenzij u kort nadien een tragisch ongeluk krijgt, maar goed, dat klinkt zo cru. Wij doen ons uiterste best om een technisch hoogstandje af te leveren, maar de levensduur is zwaar onderhevig aan dagelijks onderhoud, gebruik en leefstijl.

Jammer genoeg hebben we de bron der eeuwige tandenjeugd nog niet ontdekt, alles is eindig, net als ons lijf. Qua gebit wist Erasmus het 500 jaar geleden al: voorkomen is beter dan genezen.

Maartje Borghuis

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden