Online aan het zoeken naar nieuws is niet altijd makkelijk Foto: Noortje de Vries
Online aan het zoeken naar nieuws is niet altijd makkelijk Foto: Noortje de Vries (Foto: Noortje de Vries)
Noortje de Vries

Leven in je eigen media bubbel waardoor je veel in het leven mist

  Column

Als journalistiek student zit ik altijd bovenop het nieuws. Ik wil weten wat er gebeurt in de wereld zodat ik erover kan schrijven of zodat ik mijn algemene kennis kan verbreden. Ik groeide op met het Jeugdjournaal na het avondeten en dan het acht-uur journaal. Analoge tv was mijn grootste bron van informatie. Later kwamen de nieuws apps en las ik de krant in de trein of luisterde ik naar de radio in de auto.

Mijn nieuws informatie bubbel was, al zeg ik het zelf, altijd erg breed en gevarieerd. Nu ik in Amerika ben is dit totaal veranderd. Het is zo veel moeilijker om het nieuws te volgen hier. Er is hier geen Jeugdjournaal of acht-uur journaal wat we met heel de familie kijken, een krant die altijd op de keukentafel ligt en op de radio hoor je alleen maar muziek. Je moet harder 'werken' om aan je nieuws te komen. Veel van mijn nieuws komt nu uit mijn Facebook tijdlijn. Dan krijg ik een verhaal over een aanrijding met de trein of een nieuwe winkel die geopend is aan de andere kant van de straat. Hierdoor raak ik in een ongezonde, lokale nieuwsbubbel en krijg ik niet meer mee wat er nu in de rest van de wereld gebeurt. Hoe Trump ervoor staat met de verkiezingen? Geen idee. Mijn ouders in Nederland weten mij meer te vertellen over de verkiezingen dan de gemiddelde Amerikaan hier. Analoge televisie heeft een gemiddelde Amerikaans gezin niet. Alles gaat via Hulu, Netflix en Amazon Prime.

In dit tijdperk is het zo makkelijk om nieuws te vergaren van verschillende soorten apps of social media waar we heel de dag bovenop zitten. Er is geen urgentie om thuis te zijn voor het acht-uur journaal, dat kijken we (misschien) wel terug. We creëren zo onze eigen nieuwsbubbel waardoor we alleen nog maar lezen wat we zelf interessant vinden. Dit komt door het algoritme in de nieuwsapps die zien wat jij interessant vindt. Lees je over vrouwenrechten? Dan krijg je veel nieuws over dat en zullen ze je niet ‘lastig vallen’ met politiek.

Het is niet heel moeilijk om door deze bubbel heen te prikken. Blader terug naar een artikel in deze krant waar je eerst dacht dat je het niet interessant zou vinden. Voeg een onderwerp toe in je nieuws app die niet helemaal in je rijtje thuis hoort. Verbreed je kennis en keep an open mind.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden