Maartje Borghuis

'Dens sanus'

  Column
Foto:

Ah, januari, de maand van de frisse nieuwe blik. Een jaar voorbij, misschien was het niet zo'n geweldig jaar en wil men opnieuw beginnen. Of was het een topjaar en wil men het zo houden, of nóg beter maken. De goede voornemens zijn alom aanwezig en tegen de tijd dat februari zich laat zien zijn deze alweer naar de achtergrond verdwenen. Gewoontes zijn vreselijk moeilijk om te veranderen, er komt meestal heel wat intrinsieke motivatie en planning bij kijken. En dan nog 'wint' het oerbrein het geregeld, gewoon doen wat je altijd hebt gedaan, op de automatische piloot.

Maar het is wel mooi dat veel mensen zich voornemen om wat gezonder te gaan leven. Januari staat inmiddels een bekend als 'dry january', een maand geen alcohol. Goed voor lever en geest.

De gezondheidsvoornemens beperken zich vaak tot alles onder de nek. Gezonder eten (afslanken), meer bewegen (afslanken), minder alcohol drinken (afslanken en gezond), stoppen met roken (goed voor vanalles), etc. Maar weinigen zullenl bedenken dat ze wat liever en beter kunnen worden voor hun gebit.

Hierbij dan ook mijn eerste heilige huisje van 2020:

'een kunstgebit is een goed alternatief voor je eigen tanden, op iedere leeftijd'.

Helaas krijg ik steeds meer verzoeken van mensen onder de 40 (of 30…) om alle tanden en kiezen maar te trekken. Het onderhoud zoveel gedoe, ze hebben zo vaak gaatjes, ontstekingen, drama, pijn, ze zijn er klaar mee. Soms zijn ook de kosten helaas niet meer op te brengen. En omdat een kunstgebit/klikgebit door de basisverzekering vrijwel volledig wordt vergoed, is dat een prima oplossing in hun ogen. Ook melktandjes worden vaak gezien als onbelangrijk, want 'je krijgt toch weer nieuwe'. Maar dat wordt een andere column.

Een gezond gebit is belangrijk. Niet alleen de afwezigheid van pijn, maar ook een goede kauwfunctie voor een goede spijsvertering en schone tanden voor een zelfverzekerde glimlach. Daarnaast is (ernstig) ontstoken tandvlees gelinkt aan meerdere ziektes, zoals diabetes, hart- en vaatziekten, reuma en dementie.

Als er op latere leeftijd niets meer te redden is, dan is een kunstgebit gelukkig een goede oplossing. Er kleven echter ook nadelen aan, zoals het slinken van de kaken, loszitten van de prothese, smaakverlies en verlies van kauwvermogen. Er zijn uiteraard mensen die er alles mee kunnen en heel tevreden zijn.

Maar in mijn ogen zijn tanden het waard om zo goed mogelijk voor te zorgen. Wij tandartsen proberen u zo lang mogelijk plezier te laten hebben van uw eigen gebit. Investeer in uw mondverzorging en laat u adviseren door een professional over wat u zelf allemaal kan doen aan het behouden van een gezonde mond. Dan doen wij de rest.

Dens sanus in corpore sano, een gezonde mond in een gezond lichaam, mooi streven!

Maartje Borghuis

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden