Maartje Borghuis

'Movember' bij de tandarts

  Column
Foto:

Ik ben niet hip. Nooit geweest. Ik kan niks met hypes, rages en trends. Opgevoed met de doe-maar-normaal-da's-al-meer-dan-gek-genoeg opvattingen. Er zijn tegenwoordig op alle gebieden hippe dingen te doen, zo ook gebied van hoofd- dan wel gezichtshaar. Ik ben nooit verder gekomen dan wat verf en highlights, maar ik waardeer altijd wel de wat gedurfdere look. Zo ook de snor.

In een nostalgische bui kan ik soms dromen van die wereld waarin mannen nog hoeden droegen met onder de neus een briljante snor, immer galant en classy. Dat vrouwen in die tijd letterlijk in het keurslijf ingesnoerd zaten, ach ja, kleinigheidje.

Ik vond het dan ook erg leuk een paar jaar terug te horen over Movember, de maand waarin mannen hun snor laten staan. Leuk leuk, de trend van weleer, mannelijke mannen met stoere snorren, dat kan soms erg leuk zijn. 

En dan voel ik me weer ontzettend niet-hip als ik er 5 jaar later achter kom dat dit allemaal niets met hip zijn te maken heeft.

In 2004 is een vanuit Australië/Nieuw-Zeeland een idee ontstaan om aandacht te schenken aan mannen met specifieke mannengezondheidsproblemen. Prostaatkanker, teelbalkanker en bijvoorbeeld depressie, een ziekte waar ongetwijfeld nog een taboe op rust onder die stoere mannen. Het idee is om een maand lang een snor te laten groeien en hiermee 'een gezicht te geven aan de gezondheid van de man'.

In de tandheelkunde is er weinig onderscheid tussen mannen- en vrouwenproblemen, dat zou een korte column worden. Maar voor vrouwenproblemen zijn allerlei dagen in het leven geroepen, bijvoorbeeld internationale vrouwendag, borstkankermaand en de internationale dag van het naakt tuinieren (ik kon het niet laten, die laatste is universeel natuurlijk, maar zo hilarisch).

Voor mannen is dat wat minder, ik kon maar eentje vinden. Pindakaasdag, Warme truiendag en Opschoondag zijn ook universeel tenslotte.

Sinds 1992 is er ook een Internationale Mannendag, op 19 november.

Is iemand hiervan op de hoogte?

Maartje Borghuis

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden