Kies ik voor mijn huis in Nederland of blijf ik in Amerika? Foto: Noortje de Vries
Kies ik voor mijn huis in Nederland of blijf ik in Amerika? Foto: Noortje de Vries (Foto: Noortje de Vries)
Noortje de Vries

Column Noortje - Ik weet niet of mijn thuis in Nederland is of in Amerika

  Column

Ik weet nog goed toen ik vertrok naar Amerika dat ik het super spannend vond en dat het echt voelde dat ik mijn 'thuis’ ging verlaten. Alles en iedereen wat mij in Nederland heeft gemaakt tot wie ik ben bleven in dit kikkerlandje terwijl ik met twee koffers naar die plek met 50 staten vloog.

Nu ben ik hier voor bijna 1,5 jaar en zijn die 50 staten mijn thuis geworden. De manier hoe mensen met elkaar om gaan, altijd goedendag zeggen, mensen die je een compliment geven over je outfit en het spreken van de Engelse taal. Het leven hier in Amerika heeft mijn gevoel van thuis veranderd en dit voelt als mijn thuis op dit moment. Over iets meer dan 200 dagen moet ik mijn thuis alleen al weer verlaten. En dat geeft mij heimwee, maakt mij bang en brengt tranen in mijn ogen. Ik spreek de Nederlandse taal niet meer goed en ik voel mij lekkerder in mijn vel hier dan thuis.

Afgelopen maand was ik in het winkelcentrum en moest ik twee uur mijzelf vermaken terwijl mijn host kind kookles had. Aangezien dit winkelcentrum niet zo is als de Heuvel Galerie waar je een H&M of Zara hebt, maar juist merken zoals Michael Kors of Chanel was ik al snel uitgekeken. Een uur heb ik voor mij uit gekeken en begon ik te denken over de dingen die ik moet regelen voordat ik terugga naar Nederland. Ik begon te trillen, de tranen schoten in mijn ogen en mijn ademhaling ging sneller en sneller. Het idee dat ik terugkeer in mijn oude sleur maakt mij benauwd en geeft mij buikkrampen. Wat als ik te veel ben veranderd? Kan ik thuis ook zo uitbundig doen zoals ik hier nu ben? "Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg" is een voor mij welbekende uitspraak, maar is mijn 'normaal' niet meer de 'Nederlandse normaal'? Kan ik nog wel naar die mevrouw lopen en haar vertellen dat ik die jas heel leuk vind? Wordt er nog een spontaan praatje gemaakt in de rij bij de kassa van de Appie? Allemaal vragen waar ik het antwoord niet van kan vinden en eigenlijk ook niet wil weten.

Voor mij was thuis te vinden in Waalre, waar mijn vrienden en familie wonen. Maar nu ik daar niet meer ben besef ik dat thuis niet een geografische plek is maar een plaats waar je gelukkig bent. En man, wat ben ik op dit moment gelukkig.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden