Maartje Borghuis

'Boeren' bij de tandarts

  Column
Foto:

Mijn vader was bijna boer geweest, als het leven wat anders gelopen was. En als pappa boer was geworden, had dochterlief denk ik niet bestaan, want moeders was dan zeer waarschijnlijk niet in beeld gekomen. Waar boer zijn vroeger nog een belangrijke sociale taak was, het voederen van de mensen in de buurt, is het nu een baan die bijna ten onder gaat aan de consumptiemaatschappij. De boer kan niet aan de vraag van het volk en de regels van de overheid voldoen en er moeten steeds meer boeren gedwongen stoppen.

De boeren zijn boos. Ze moeten steeds aan nieuwe regels voldoen, beschuldigingen jegens hen zijn vaak slecht onderbouwd, er worden beslissingen voor hen genomen door mensen met (te) weinig kennis van zaken en ze worden (meestal) slecht weggezet in het nieuws.

O hoe herkenbaar! Ik weet het, als tandarts mag ik vast niet klagen, maar ons vak krijgt ook klappen. De afgelopen 10 jaar zijn ook doordrenkt van nieuwe regels met daardoor nieuwe investeringen, beschuldigingen, dubieuze beslissingen van de overheid en negativiteit in de media. Sommige zaken leiden uiteindelijk tot betere zorg, maar 'de tandarts' wordt nog vaak met argusogen bekeken als we weer eens een behandelvoorstel doen.

Het zorgsysteem in Nederland is wereldwijd geroemd. We staan tweede op de Europese ranglijst achter Zwitserland. Maar dit stelsel dreigt ten onder te gaan zijn eigen succes. Alles is bijna mogelijk qua behandeling, maar er is nog te weinig aandacht voor het uitbannen van chronische ziektes die door een goede leefstijl voorkomen kunnen worden.

Er komt een dag dat de 'gezonden' net als de boeren gaan staken omdat de 'eigen-schuld-zieken' alle zorgkosten opdrijven en de basispremie de pan uit rijst.

Er zijn alweer elf ziekenhuizen gesignaleerd met grote financiële problemen. De zorgvraag stijgt, investeringen zijn nodig, er is geen geld voor, personeelstekorten, etcetera.

Gelukkig kan ik tegen het eind van deze eeuw deze zorgen over de zorg loslaten en leef ik nu zo netjes mogelijk. Ik rij zuinig, vlieg weinig, eet niet veel vlees, hopelijk steunt dat de boeren ook via een achterdeur? Ik heb enkele boeren als patiënt, meestal uit de categorie de makkelijke mens. Hardwerkend, niet te veel fratsen, gewoon gewoon, doe maar normaal, ik hou daar wel van. Gezien de idiote ontwikkelingen in de wereld steun ik de boeren van harte. Bezuinigingen en nieuwe regels zijn prima, zolang ze goed doordacht zijn en niet constant uit de lucht komen vallen.

Gelukkig zijn er nog veel patiënten die de gang naar de tandarts niet staken en er zelfs lol in hebben. Ik kende er eentje die standaard bij iedere afspraak een high five gaf en een harde boer liet. Ook deze boeren steun ik, dat enthousiasme moet je erin houden.

Maartje Borghuis

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden