Noortje de Vries

De herfst is hier..... met de bijbehorende angst voor griep

  Column
De laatste zomerse dag voordat alles grauw werd. Foto: Noortje de Vries.
De laatste zomerse dag voordat alles grauw werd. Foto: Noortje de Vries. (Foto: Noortje de Vries)

De herfst is weer begonnen en ik merk het overal. Afgelopen week schoot het weer van 25 graden en lekker warm naar 6 graden en regen.

Sindsdien is het weer ook alleen maar slecht, koud en grauw. Ik zit nog in een kleine ontkenningsfase, maar hier in Amerika maken ze het najaar wel heel erg aantrekkelijk.

Alle winkels staan vol met de leukste zachtste truien, restaurants verkopen pumpkin pie, Starbucks heeft de pumpkin spice latte en de bladeren in de bomen veranderen van kleur.

De overgang van seizoenen brengt veel met zich mee en een van die dingen is de griep.

Door de verandering in temperatuur worden veel mensen ziek en hier in Amerika nemen ze de griep heel erg serieus. Overal bij de apotheek wordt er overal geflyerd. Het lijken wel de hamster weken voor de griepprikken. ‘vergeet niet je griepprik’, ‘gratis griepprik’ en nog veel meer andere leuzen om je naar binnen te lokken.

Normaal zou ik in Nederland nooit de griepprik halen want in Nederland word ik nooit ziek en zien we de griep niet als een zwaar en gevaarlijk iets. Hier in Amerika is het wel anders en vertellen mensen mij dat sommige mensen daadwerkelijk zijn overleden aan de griep. Dat kan ik mij helemaal niet voorstellen dat dit nog een ding kan zijn. Maar aan de andere kant voelt voor mij de griep in Amerika ook wel anders dan in Nederland. Zoals alles met Amerika is de griep ook ‘big, bigger, biggest’.

Waarom mensen in Amerika zo angstig zijn over de griep kan ik mij eigenlijk ook wel voorstellen. Soms voelt het alsof iedereen smetvrees heeft. Als iemand water wil dan pakken ze een nieuwe fles, ze zullen nooit water van iemand anders pakken want dat is vies. Het klinkt heel erg hygiënisch, en dat is het ook wel, maar ik ben zelf van mening dat er ook wel iets goeds aan zit wanneer je kinderen laat drinken uit dezelfde fles.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden